2 Decembra, 2022 1:37 AM
Zovko Mobility
epa09878784 A handout photo made available by the Ukrainian Prime Minister's official Telegram channel shows European Commission President Ursula von der Leyen (C-R) being presented bodybags of civilians who were killed by Russian troops, during her visit to Bucha, Kyiv region, Ukraine, 08 April 2022. Von der Leyen and Borrell are also scheduled to meet with the Ukrainian president. EPA-EFE/t.me/Denys_Smyhal / HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Von der Leyen: Čini se da su akcije Rusije ratni zločini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže navodne incidente, prenosi Glas Amerike. Napuštajući Ukrajinu, Von der Leyen je rekla da je jučer svojim očima vidjela razaranja u gradu Buča kod Kijeva.

Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

“Instinkt mi kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam ljekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže”, rekla je Von der Leyen novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

“Vidjela sam fotografije, pokazao mi je ukrajinski premijer Denis Šmihal: Ubijanje ljudi dok prolaze. Također smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je ona.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile.

Ursula von der Leyen doputovala je danas u Varšavu na međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć Ukrajini i ratnim izbjeglicama.

federalna.ba

RH Saloni Živinice