2 Decembra, 2022 1:26 AM
Zovko Mobility

U Francuskoj moguća iznenađenja u prvom krugu predsjedničkih izbora

U Francuskoj je na snazi predizborna tišina uoči prvog kruga predsjedničkih izbora obilježenih međunarodnim krizima, dok analitičari strahuju da bi izbori ove nedjelje mogli donijeti određena iznenađenja.

Analitičari smatraju da prvi krug može donijeti iznenađenje malog odziva birača, zbog velikog broja neodlučnih, ali i uzdržanih glasača.

Mnogi politikolozi strahuju da bi mogao biti oboren rekord malog odziva koji je zabilježen u prvom krugu predsjedničkih izbora 2002. godine kada je glasalo 28,4 posto Francuza.

“To su prvi izbori sa tako velikim brojem neodlučnih birača, ili onih koji su promijenili mišljenje”, ocijenio je politikolog Pascal Perrineau.

Prema anketama, pretpostavlja se da će u drugi krug ući odlazeći predsjednik centrist Emmanuel Macron i kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen.

Iznenađenje bi mogao biti lider radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon, koji je prema anketama treći, nakon Macrona i Le Pen. Melenchon već sedmicama poziva birače rastrzane ljevice da glasaju za njega.

Iznenađenje također predstavlja to što ove godine prvi put neće biti izborne noći na francuskoj privatnoj televiziji TF1, koja je po tradiciji do sada bila jedina televizija koja nakon zatvaranja birališta prati rezultate i dovodi analitičare u studio.

Ovaj put je ta izborna noć skraćena do 21.30, nakon čega će biti prikazana poznata francuska komedija “Posjetioci”.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice