2 Decembra, 2022 12:08 AM
Zovko Mobility

Priča o ramazanskim somunima, tradicionalnom pecivu posebnog mirisa

Tokom ramazana iftarske sofre u Sarajevu su nezamislive bez somuna. Intezivan i prepoznatljiv miris ovog tradicionalnog peciva širi se svakom sarajevskom mahalom.

Miris tradicionalnog sarajevskog ramazanskog somuna koji se širi mahalama, jedan je od prvih pokazatelja da je stigao ramazan, sveti mjesec za sve muslimane. Somunima poseban miris daju sjemenke čurekota, kojima se tijesto posipa neposredno prije stavljanja u vrelu peć. Zbog toga mnogi kažu da je miris somuna miris ramazana.

Somuni postoje skoro 600 godina. Gazi Husrev-beg, kada je kao valija došao u Sarajevo, naredio je izgradnju   imareta – kuhinje za siromašne, ali i putnike namjernike. Jednom od svojih intedanata dao je zadatak da napravi jeftino, ukusno i jednostavno pecivo. Zbog svog jedinstvenog ukusa somuni su brzo postali omiljeno pecivo svih društevnih kategorija.

“Jedan od intendanata, njegovih kuhara, po prezimenu Somun napravi jedno pecivo koje se njemu svidjelo i koje se svidjelo i građanima Sarajeva, tako da su korijeni samuna u Sarajevu”, priča arhitekt Mufid Garibija.

Fehmija Memović, sarajevski pekar s dugogodišnjim iskustvom, kaže da je somun najjednostavnije pecivo. Tajni recept postoji i, kaže, znaju ga samo oni najbolji. S ponosom ističe da su pred njegovom pekarom najduži redovi.

“Ako voliš neki posao imaš i uspjeh, a da ga ne voliš ne bi bi uspio. Dugo se bavimo somunima i želim to napraviti da bude najbolje, sa svim srcem radim to da bude dobro”, ističe Memović.

Bez čurekota somun je nezamisliv. Ova biljka ima ljekovita svojstva, te se zbog toga somuni posipaju njenim sjemenkama.

“Ramazanski somun čini mirisom, ljepotom, šarom… čurokot dolazi iz Indije, uvozi se u Tursku, iz Turske ga dovozimo ovamo, ne može se kupiti svugdje”, ističe pekar Hadžo Bašović.

Dugi redovi pred pekarama prije iftara za većinu  postača su i test strpljenja. Naši sagovornici ne mogu se usuglasiti gdje su najbolji somuni, ali o jednom su svi složni – miris ramazanskog somuna je nešto posebno.

Duh koji godinama postoji i trajat će. Jer nije do mirisa, ni do somuna, već onoga što predstavlja. Bh. tradiciju, kulturu, ali i poseban osjećaj mahale, bar jedan mjesec u godini.

federalna.ba

RH Saloni Živinice