2 Decembra, 2022 1:11 AM
Zovko Mobility

Mlade članice ‘Korifeja’ s teatarske pozornice poslale snažnu poruku

Za razliku od političara, koji i trideset godina nakon rata koji pamte, prijete novim podjelama Bosne i Hercegovine iz koje se odlazak zbog straha i malih plaća nedovoljnih za život pretvorio u egzodus, članice Kazališta mladih “Korifej” iz Nove Bile performansom pod nazivom „Ostajte ovdje“ upozoravaju i traže pravo na život. Djeca rođena nakon rata, zajedno s dramaturginjom Anelom Križanac odraslima poručuju: hoćemo da živimo u miru i zajedno.

U zemlji u kojoj je i više od četvrt stoljeća nakon posljednjeg rata na sceni zveckanje oružjem i prijetnje podjelom teritorije na kojoj je sve manje ljudi, ma kako se zvali, rođena su djeca koja, umjesto bezbrižnog djetinjstva, žive u strahu, ostajući svakodnevno bez rodbine i prijatelja.

„Svaki dan je sve manje djece u ovoj državi“, upozorava Anja.

„Više imam obitelji u Njemačkoj nego ovdje“, ističe Anamarija.

I progovorile su s teatarske pozornice, moćnim jezikom simbola, pojašnjavajući svima nama, a posebno onima koji, umjesto da grade, zajedno sa svojim pomagačima razaraju ovu zemlju iz koje se više ne odlazi, nego bježi, svu pogubnost takvih politika.

„Trganje zastave je trganje nas samih, otkidanje komada svih nas i tako raskomadani moramo naći snage da se ponovo ujedinimo“, istakla je autorica performansa Anela Križanac.

I umjesto odraslih, zbog kojih se bježi, ova djeca onom malom broju nas koji smo još tu poručuju: ostajte ovdje u zemlji u kakvoj bi voljela živjeti, nudeći nadu na jeziku svima razumljivom, s ciljem da se ljudi konačno zaraze dobrom.

federalna.ba

RH Saloni Živinice