2 Decembra, 2022 1:04 AM
Zovko Mobility
epa09781859 US President Joe Biden takes questions from reporters after delivering remarks on Russia's invasion of Ukraine, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 24 February 2022. Biden earlier participated in a virtual meeting with G7 leaders to discuss their unified response to the invasion, which the White House has called an 'unprovoked and unjustified attack on Ukraine'. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Biden: Putin je agresor, izabrao je rat i sankcije

Putin je proglasio rat i za nekoliko minuta su počeli ispaljivati rakete i zračne napade. Mi smo transprentni bili, dijelili informacije da ne bi došlo do zabune o tome šta Putin radi, a Putin je agresor, on je izabrao rat i s time je izabrao i sankcije, rekao je američki predsjednik Joe Biden na obraćanju o Stanju nacije u četvrtak navečer.

– Bez provokacije, Putin je izvršio napad na jednu evropsku zemlju. Ovaj napad je planirao mjesecima. Postavlja trupe, bolnice, banke krvi, vojnu opremu na granici s Ukrajinom – kazao je Biden.

Podsjetio je da je Putin odbacio svaki pokušaj SAD-a i EU partnera da se izbjegne bespotreban konflikt i ljudska patnja.

– Sedmicama upozaravamo na namjere Rusije. Granatiranje se inzentiviralo u Donbasu početkom sedmice, a ruska vlada je vršila cyber napade na Ukrajinu – kazao je američki predsjednik.

Podsjetio je da su optuživali Ukrajinu da je počinila genocid i da koristi hemijsko oružje.

– Odobravam sankcije na sve što se može izvoziti u Rusiju. Namjerno smo napravili sankcije kako bi smanjili uticaj sankcija na SAD i maksimizirale uticaj sankcija na Rusiju – kazao je on.

– Sloboda, demokratija su puno jače nego strah i represije. Putin ne može silom i nasiljem uništiti to. Sloboda će pobijediti – kazao je on.

Mjesecima sarađujemo s EU, Kanadom i Japanom, i imat ćemo zajednički efekat našeg odgovora.

Biden je rekao da neće moći poslovati eurima, dolarima i jenima.

– Sankcionisali smo ruske banke koje imaju trilion dolara. Blokirat ćemo još četiri banke. Sve što imaju u Americi će biti blokirano. Imena ruskih elita će biti sankcionisana. Ovo su ljudi koji imaju lično korist od Kremlja i trebaju ispaštati posljedice – rekao je Biden.

Kazao je da će uvesti sankcije svim ruskim poduzećima koji posluju na teritoriji SAD-a i njihovih partnera.

Najavio je NATO samit za sutra.

– SAD će braniti sve NATO članice i više je ujedinjen i odlučne više nego ikad. Napad na jednu članicu je napad na sve – rekao je predsjednik Biden.

– Amerika se odupire nasilnicima i stoji za slobodu – rekao je Biden.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice