2 Decembra, 2022 1:31 AM
Zovko Mobility
epa09675370 Passengers at the Arrival Hall of the Ben Gurion International Airport near Tel Aviv, Israel, 09 January 2022. The Israeli government has allowed fully vaccinated foreign tourists to enter Israel starting 09 January, while still banning those that are from contries the Health Ministry define as 'red'. EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izrael odobrio ulazak nevakcinisanih turista u državu

Izrael je danas najavio da će dozvoliti nevakcinisanim turistima da uđu u državu od sljedećeg mjeseca, pošto se najnoviji talas koronavirusa povlači.

Premijer Naftali Bennet rekao je da će strani turisti, vakcinisani i nevakcinisani, morati da urade PCR testove na koronavirus prije ulaska u avion i nakon slijetanja, pravila stupaju na snagu 1. marta.

“Vidimo konstantan pad broja smrtnih ishoda infekcija koronavirusom, tako da je vrijeme da se postepeno otvorimo”, rekao je Bennet.

Izrael je u posljednje dvije godine u velikoj mjeri ograničio ulazak stranih turista i praktično zatvorio svoje granice za strane posjetioce krajem prošle godine zbog pojave veoma zaraznog omikron soja.

Nedavni podaci pokazuju oštar pad broja novih infekcija, što je slučaj i u drugim državama širom svijeta.

Bennetova kancelarija saopštila je da će takođe biti ublažena ograničenja za Izraelce koji se vraćaju u zemlju jer putnici više neće morati se testiraju prije leta.

Zahtjevi za sedmično testiranje školske djece takođe će biti obustavljeni u narednim sedmicama.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice