18 Maja, 2022 4:22 AM
Zovko Mobility

Održan štrajk upozorenja zaposlenih u Domu zdravlja Velika Kladuša

Zaposleni u Domu zdravlja Velika Kladuša po drugi put su u nekoliko dana izrazili svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćene decembarske plate. Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, spremni su i na generalni štrajk.

Nakon Bihaća i Cazina i zaposleni u Domu zdravlja Velika Kladuša danas su jednosatnim štrajkom upozorenja iskazali svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćene decembarske plate, te kako su kazali, rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i neodgovornog ponašanja vladajućih struktura Kantona. Ukoliko skupštinski zastupnici ne usvoje finansijski plan za ovu godinu i odluku o privremenom finansiranju Zavod zdravstvenog osiguranja ne može prebaciti sredstva zdravstvenim ustanovama.

“Ono što bih izrazio kao posebno u ovoj situaciji pandemije i ovakvih okolnosti kakve vladaju kod nas je da smo dobili neke informacije da se neki lični interesi Vlade probavaju izgurati preko naših leđa i to je ono što smatramo posebno nekorektnim prema ovim ljudima jer svi mi imamo i svoje porodice i svoje obaveze”, izjavio je Adnan Šabić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u Domu zdravlja Velika Kladuša.

“Već prošle sedmice su kolege iz drugih zdravstvenih ustanova izrazile nezadovoljstvo mirnim protestima, mislim da će se nastaviti ta praksa ukoliko ne dođe do ispunjenja naših zahtjeva”, kaže Sinhad Golubović, predsjednik Skupštine Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Za srijedu je najavljena sjednica Kantonalne skupštine na kojoj bi trebalo da se usvoji budžet ili odluka o privremenom finansiranju. Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika najavili su svoj dolazak pred Skupštinu za vrijeme održavanja sjednice.

“Da se okupi, što se tiče predsjedništva i nešto od radnika da pokažemo da to nije šala i da ćemo ići do krajnih mjera dok se god ne usvoje naši prijedlozi, odnosno, ovo što treba da se odradi: budžet da se usvoji da bi plate bile normalno ispoštovane kako bi trebalo”, poručuje Šabić.

Kako su iz sindikata najavili, zaposleni u javnom zdravstvu spremni su i na generalni štrajk ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

federalna.ba/Ines Alijagić

RH Saloni Živinice