10 Avgusta, 2022 3:14 PM
Zovko Mobility

Tuniska policija rastjeruje demonstrante vodenim topovima

Tuniska policija upotrijebila je vodene topove da rastjera više od 1.000 demonstranata koji su u petak pokušavali doći do centra Tunisa kako bi demonstrirali protiv predsjednika uprkos restrikcijama protiv širenja COVID-19.

Prisustvo policije spriječilo je mnoge demonstrante da se okupe u Aveniji Habib Bourguiba, glavnoj ulici u centralnom Tunisu koja je tradicionalno žarište demonstracija, uključujući i tokom revolucije 2011. koja je donijela demokratiju.

Policija je potom pokušala da rastjera nekoliko različitih grupa demonstranata, od kojih je najmanje jedna imala stotine demonstranata, rekli su svjedoci, udarajući ih nogama i gurajući ih, javlja Reuters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je protestovalo 1.200 ljudi i da su vojnici bili suzdržani.

Opozicione stranke, uključujući umjerenog islamista Ennahdu, protestiraju protiv suspenzije parlamenta od strane predsjednika Kaisa Saieda, preuzimanja izvršne vlasti i poteza za preinaku ustava, što nazivaju državnim udarom.

– Sprečavanje slobodnih Tunižana da protestuju na godišnjicu revolucije je sramotno… i napad je na slobode – rekao je Imed Khemiri, član Ennahde u suspendovanom parlamentu.

Desetine policijskih automobila stajalo je na tom području, a dva vodena topa su upotrijebljena ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, koja se nalazi u istoj ulici.

Protest u petak organiziran je uprkos zabrani svih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom koju je vlada najavila u utorak kako bi zaustavila val COVID-19.

federalna.ba/Fena

Tunis demonstranti

RH Saloni Živinice