20 Januara, 2022 6:58 PM
Zovko Mobility

Bijela kuća: Rusija radi na stvaranju izgovora za invaziju na Ukrajinu

Američke obavještajne službe utvrdile su da Rusija radi na stvaranju izgovora za njenu potencijalnu invaziju na Ukrajinu i na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage, saopćila je danas Bijela kuća.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da saznanja obavještajaca pokazuju da Rusija kreira izgovor za invaziju tako što putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja Ukrajinu kao agresora koji priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini.

Psaki je navela da je Rusija već poslala na teren operativce, obučene za ratovanje u gradskim uvjetima, koji bi mogli da upotrijebe eksploziv u aktima sabotaže protiv ruskih snaga, za šta bi Moskva okrivila Ukrajinu.

“Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve”, rekla je Psaki.

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena nije iznijela detalje o tome kako je obavještajna zajednica došla do takvog zaključka ni koliko je uvjerena u tačnost te procjene.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je većina obavještajnih podataka prikupljena iz presretnutih komunikacija i posmatranja kretanja ljudi.

Savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je jučer kako američka obavještajna zajednica nije donijela procjenu da su Rusi definitivno odlučili preduzeti vojnu akciju u Ukrajini.

Sullivan je, međutim, rekao da Rusija postavlja temelje za invaziju pod lažnim izgovorom za slučaj da njen predsjednik Vladimir Putin odluči da krene tim putem.

Ukrajinski mediji su ranije danas javili kako vlasti te zemlje vjeruju da ruske specijalne službe planiraju incident za koji bi optužile Kijev, a koji bi mogao da izazove dodatni sukob.

Novi američki obavještajni podaci objavljeni su poslije više ovonedjeljnih razgovora predstavnika Rusije, SAD i NATO-a u Evropi, na kojima nije postignut veliki napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava invaziju na tu zemlju.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja “crvenu liniju” koja se ne sme prijeći.

Rusija je ranije danas zatražila da NATO najkasnije sljedeće nedjelje odgovori na njen zahtjev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je Alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su zahtjevi da se NATO neće širiti ni razmještati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Lavrov je kazao da Moskva neće beskonačno čekati i da sljedeće nedjelje očekuje pismeni odgovor SAD i NATO-a na njene zahtjeve, navodeći da razmještanje NATO-ovih vojnika i oružja u blizini ruske granice predstavlja sigurnosni izazov koji odmah mora biti riješen.

“Ponestalo nam je strpljenja. Zapad je vođen ohološću i povećao je tenzije kršenjem svojim obaveza i potezima protiv zdravog razuma”, naveo je Lavrov.

Iako su SAD i njihovi saveznici odlučno odbacili zahtjev Moskve za davanje sigurnosnih garancija o neširenju NATO-a, dvije strane su se složile da ostave otvorena vrata za daljnje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja.

federalna.ba/Beta-AP

RH Saloni Živinice