2 Decembra, 2022 1:42 AM
Zovko Mobility
LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 08: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Queen Elizabeth II and Prince Andrew, Duke of York (wearing the uniform of Colonel of the Grenadier Guards) watch a flypast from the balcony of Buckingham Palace during Trooping The Colour, the Queen's annual birthday parade, on June 8, 2019 in London, England. The annual ceremony involving over 1400 guardsmen and cavalry, is believed to have first been performed during the reign of King Charles II. The parade marks the official birthday of the Sovereign, although the Queen's actual birthday is on April 21st. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Britanskom princu Andrewu oduzete titule

Britanska kraljica Elizabeta Druga oduzela je danas princu Andrewu vojne titule i kraljevske patronate, rekavši da će se morati suočiti s tužbom za seksualni napad kao “privatni građanin”, piše “Daily Mail”.

Vojvodi od Yorka, mlađem, odnosno srednjem sinu kraljice, više neće biti dozvoljeno da koristi titulu “njegovo kraljevsko visočanstvo” u bilo kom svojstvu, signalizirajući pokušaj kraljevske porodice da se distancira od devetog u redu za tron dok se suočava s ponižavajućim suđenjem u SAD-u.

“Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojne i kraljevske titule vojvode od Yorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka nastavit će da ne preuzima nikakve javne dužnosti i braniće se kao kao privatni građanin”, saopšteno je iz Buckinghamske palače, piše list.

Andrew – koji je služio u Kraljevskoj mornarici kao pilot helikoptera i instruktor i kao kapetan ratnog broda – suočava se sa suđenjem za seksualno zlostavljanje nakon što je sudija jučer donio odluku da bi slučaj mogao da se nastavi. Vojvoda negira optužbe.

Palata je ranije saopštila da su vojna imenovanja vojvode od Yorka obustavljena nakon što se povukao sa javnih dužnosti 2019. godine. Ali, do danas je i dalje zadržao te uloge, ostavljajući osam britanskih pukova u neizvjesnosti više od dvije godine.

Vojvoda je pukovnik Grenadirske garde, jednog od najstarijih i najslavnijih pukova u britanskoj vojsci.

Ranije danas, u otvorenom pismu kraljici koje je organizovala antimonarhijska grupa “Republika”, bivši pripadnici Kraljevske mornarice, RAF-a i vojske opisali su svoju “uznemirenost i bijes” zbog toga što je Andrew zadržao titule, rekavši da je njegov položaj “neodrživ”.

Optužujući vojvodu da je narušio ugled službi sa kojima je povezan, dodali su da je “da se radi o bilo kom drugom visokom vojnom oficiru, nezamislivo da bi on i dalje bio na toj funkciji”.

U pismu koje je objavila antimonarhijska grupa Republika, 152 bivša vojnika navode da oni razumiju da je on njen sin, ali da oni pišu njoj kao šefu države i glavnom komandantu. “Ovi koraci su mogli biti preduzeti u bilo kom trenutku u proteklih jedanaest godina. Molim te, ne ostavljaj ga više”, navodi se u pismu.

federalna.ba/Srna

Kraljica Elizabeta
RH Saloni Živinice