10 Avgusta, 2022 4:50 PM
Zovko Mobility

‘Oslonac’ dosad izgradio 75 kuća, u novu će i porodica Mustafić

Nevladino humanitarno udruženje “Oslonac” iz Tešnja u proteklih 15 godina izgradilo je 75 stambenih objekata za socijalne kategorije sugrađana koji nisu imali riješeno stambeno pitanje. Za ovu namjenu uloženo je više od 1,5 miliona maraka.

Od 2007. godine, kada je na upotrebu predan prvi izgrađeni objekt, u izgradnju 75 kuća i više od 50 projekata pomoći za osobe u stanju socijalne potrebe iz Tešnja i drugih gradova širom BiH, NHU „Oslonac“ je investirao više od 1,5 miliona maraka.

Zajedničkim sredstvima članova i donatora u novu kuću će i četveročlana porodica Elvedina Mustafića iz Kopica kod Maglaja.

„Živim sa ženom i dvoje djece u 23 kvadrata bez kupatila. Radim privatno, na dnevnicu, ako ima gdje. Bavim se molerskim radovima”, priča Elvedin.

Sam nije mogao riješiti stambeno pitanje za svoju porodicu.

„Pošto sam iz porodice šehida, jer otac je RVI koji je umro poslije rata. Predali smo papirologiju i bio sam treći na listi tako da sam prošao“, dodaje.

Slični objekti koštaju oko 28.000 maraka. Ovaj dvostruko manje zahvaljujući velikom Elvedinovom doprinosu.

„Specifičnost ovog objekta je da je domaćin, praktično, uradio sve radove, da nisu radovi plaćani. Mi smo osigurali 14.300 maraka materijala”, ističe Fuad Šišić, predsjednik Savjeta NHU Oslonac iz Tešnja.

Ovih dana počinje izgradnja dva nova objekta u Tešnju i Kaknju. Istovremeno se kreira lista prioriteta za ovu godinu. Planirana je gradnja pet kuća, a do sada je pristiglo 40 zahtjeva.

federalna.ba

RH Saloni Živinice