20 Januara, 2022 5:09 PM
Zovko Mobility

Održane blokade nekih od glavnih saobraćajnica u Srbiji

Blokade nekih od glavnih saobraćajnica u Srbiji održane su danas u znak protesta protiv mogućeg otvaranja rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, u okviru projekta “Jadar” kompanije Rio tinto. Nekoliko stotina građana blokiralo je autoput ispred centra “Sava” u Beogradu na sat vremena. Na skupu nije bilo uniformisanih policajaca.

Okupljeni su kazali da su na blokadu došli nakon objava na društvenim mrežama, a obilježja pokreta i udruženja koja su ranije organizovale ove događaje nisu bila vidljiva.

Oko 200 građana blokiralo je autoput kod Novog Sada, gdje se desio i incident kada je jedan vozač pokušao da probije blokadu.

Vozač automobila sa bugarskim registarskim tablicama udario je u transparent “Novi Sad poručuje –  Rio Tinto, marš iz Srbije”, koji su demonstranti držali na čelu kolone.

Niko nije povrijeđen, a nakon toga su se demonstranti raspravljali sa vozačem. Organizatori su najavili da će blokada trajati “minimalno dva sata”.

Blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka, na kojoj se okupilo oko 100 građana, trajala je dva sata i protekla je bez incidenata.

Na kraju blokade učesnici su igrali kolo, kako su kazali, da se zagriju jer je bilo “mnogo hladno”.

Za vrijeme blokade dogodilo se nekoliko verbalnih rasprava sa nezadovoljnim građanima koji su čekali i željeli da prođu, ali im učesnici blokade to nisu dozvolili i oni su se na kraju vratili u kolonu.

Formirane su višekilometarske kolone vozila iz pravca Čačka, Kraljeva i Beograda.

Blokada puta Požega – Kosjerić organizovana je u mjestu Pesak protiv geoloških iskopavanja, eksploatacije i otvaranja rudnika litijuma u selu Dobrinje i ostalim mjestima u Srbiji.

Oko 100 građana iz Požege, Kosjerića i okolinih sela blokiralo je magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu.

federalna.ba/Beta

Rio Tinto Srbija
RH Saloni Živinice