10 Avgusta, 2022 3:29 PM
Zovko Mobility

U iranskom vojnom sudu počelo saslušanje o obaranju ukrajinskog aviona

Iranski vojni sud je danas započeo saslušanje povodom obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine u kojem je poginulo 176 ljudi, javila je zvanična novinska agencija IRNA.

Saslušanju je prisustvovalo deset osumnjičenih osoba različitih rangova, porodice žrtava i njihovi advokati.

Poslije izjava advokata rečeno je da će naredno ročište biti najavljeno nakon daljjne istrage tužioca, a jedan neidentifikovani sudija je rekao da se nada “preciznoj, brzoj i ozbiljnoj presudi”, zasnovanoj na “razumnoj, fer, transparentnoj i jasnoj” proceduri.

Osumnjičeni nisu identifikovani u novinskom izvještaju. Današnje saslušanje bilo je prvo od incidenta koji se dogodio prije gotovo 22 mjeseca.

U aprilu je tužilac najavio da će se podići optužnice protiv deset zvaničnika.

Mjesec dana ranije Iran se suočio s međunarodnim kritikama jer je objavio izvještaj u kome se navodi da je posrijedi bila ljudska greška, ali se ne imenuje niko odgovoran.

U januaru 2020., nakon tri dana poricanja i suočen s dokazima, Iran je konačno priznao da je paramilitarna Revolucionarna garda greškom oborila ukrajinski avion sa dvije rakete tipa zemlja -vazduh.

U preliminarnim izvještajima o nesreći 2020. godine iranske vlasti su okrivile operatora protivvazdušne odbrane za koga su rekli da je pomislio da je Boeingov 737-800 američka krstareća raketa.

Dogodilo se to istog dana kada je Iran započeo napad balističkim raketama na američke vojnike u Iraku u znak odmazde za napad američkog drona u kojem je ubijen iranski general.

Zvaničnici Garde su se kasnije javno izvinili za incident.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice