27 Novembra, 2021 3:25 PM
Zovko Mobility

Kina ograničila diplomatske veze s Litvanijom

Kina je zvanično spustila na niži nivo otpravnika poslova svoje diplomatske veze s Litvanijom, saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, u znak protesta zato što je Tajvan otvorio de fakto ambasadu u Viljnusu.

“Kineska vlada morala je da snizi diplomatske odnose dvije zemlje da bi očuvala svoj suverenitet i osnovne norme međunarodnih odnosa”, navelo je kinesko ministarstvo u saopštenju dodajući da litvanska vlada treba snositi sve posljedice koje iz toga proizilaze.

Ministarstvo je navelo da su postupci Litvanije stvorili loš presedan na međunarodnoj sceni.

To što je Litvanija otvorila kako naziva “predstavničku kancelariju Tajvana” predstavlja veliko diplomatsko odstupanje i suprotstavlja se pritisku Kine namijenjenom izolovanjem Tajvana, autonomnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, na međunarodnoj sceni.

Peking navodi da je Litvanija odstupila od preuzetih političkih obaveza prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa s Kinom, u osvrtu “na politiku jedne Kine” prema kojoj zemlje zvanično priznaju kinesku vladu, a ne vladu Tajvana.

Litvanija je danas izrazila “žaljenje” zbog odluke Kine da ograniči svoje diplomatske veze s Viljnusom.

“Litvanija ponovo potvrđuje privrženost politici ‘Jedne Kine’, ali istovremeno ima prava da širi svoju saradnju s Tajvanom, uključujući uspostavljanjem nediplomatskih misija”, navelo je litvansko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina nastoji da drži Tajvan izolovan na međunarodnoj sceni i odbija zvaničnu upotrebu riječi Tajvan strahujući da se time ostrvu daje osjećanje međunarodnog legitimiteta.

Kada je Viljnus objavio u julu otvaranje predstavništva Tajvana, faktički ambasade, to je izazvalo kampanju kineskih pritisaka s ciljem izolovanja ostrva na međunarodnoj sceni.

Peking je opozvao svog ambasadora u Litvaniji i zatražio da Litvanija vrati nazad svog ambasadora iz Kine, što je Litvanija učinila. Kina je također prekinula saobraćanje vozova s robom ka Litvaniji i prestala da izdaje dozvole za izvoz prehrambenih proizvoda.

federalna.ba/Beta-AFP

RH Saloni Živinice