27 Novembra, 2021 4:03 PM
Zovko Mobility

SDA: Jedna od ključnih odredbi Dejtona je ona o dodatnim nadležnostima države BiH

Dejtonski mirovni sporazum, parafiran prije tačno 26 godina, kako je tada istakao rahmetli Alija Izetbegović, nije donio pravedan mir, ali u svijetu kakav je tada bio bolji sporazum nije bilo moguće postići – saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U saopćenju se navodi da najvažnije naslijeđe Dejtonskog sporazuma jeste što je očuvao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, propisujući da Republika BiH, kao međunarodno priznata država, nastavlja postojati sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

Dodaje se da je Dejtonski ustav donio kompliciran i nedovoljno funkcionalan sistem odlučivanja, sa mogućnošću raznovrsnih blokada, ali jedna od ključnih odredbi jeste ona sadržana u Članu III/5, Aneksa IV, koji je i Ustav Bosne i Hercegovine, a koja se odnosi na dodatne nadležnosti države.

– U tom članu se, uz ostalo, navodi da će „Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti u onim oblastima „koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine“, te da „dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti“ – navode iz SDA.

Napominju da je na temelju ovih odredbi i u skladu s njima, uspostavljen  čitav niz državnih institucija, poput Oružanih snaga, Obavještajno-sigurnosne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje, SIPA-e itd, zahvaljujući kojima je država postajala funkcionalnija.

U saopćenju se navodi da su na 26. godišnjicu parafiranja Dejtonskog sporazuma, ključne poruke da je nužno nastaviti jačati stabilnost i funkcionalnost države.

– Nije moguće vraćati se nazad i jednostrano poništavati državne zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH uz saglasnost oba entiteta. Jednostrani potezi, koje najvaljuje vlast entiteta RS predvođena SNSD-om, predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja su stabilnosti i miru – ističu iz SDA.

Navode da bh. entiteti nisu ničiji etnički eksluziviteti, te je nužno u njima ukloniti diskriminaciju i osigurati ravnopravnost svih naroda i građana.

– Međunaronda zajednica u civilnom i vojnom aspektu mora biti prisutna u BiH sve dok se iz njenog Ustava ne uklone mogućnosti bojkota i blokada i dok se ne steknu uvjeti za članstvo naše zemlje u EU i NATO – navodi se u saopćenju SDA.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice