27 Novembra, 2021 3:50 PM
Zovko Mobility

Ovog vikenda vakcinacija građana u Grand Centru na Ilidži

U sklopu pojačane kampanje za vakcinaciju građana protiv Covid-19, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizira akciju “Vakcinacija prema građanima”, a ovog vikenda vakcinacija se vrši u Grand Centru na Ilidži, javlja Anadolu Agency (AA).

Građanima su na raspolaganju prve doze vakcina Moderna, Pfizer i Sinopharm. Vakcinacija će trajati od 10 do 14 sati.

Građanima je ranije bio dostupan veliki vakcinalni punkt na Zetri koji je prošlog mjeseca zatvoren, a vakcinacija je nastavljena u domovima zdravlja.

Ipak, proteklih nekoliko vikenda organizirana je vakcinacija građana i u popularnim trgovačkim centrima u Sarajevu. Ova praksa se provodi i u drugim gradovima širom svijeta, pojasnila je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Vakcinacija je nastavljena i ovog vikenda, u Grand Centru na Ilidži, u Kantonu Sarajevo.

Prema njenim riječima, naredni vikend bi vakcinacija trebala biti održana u Importanne Centru, a nadaju se dobrom odzivu građana.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, u Kantonu Sarajevo je više od 50 posto vakcinisanih, što je najbolji postotak u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH, pa čak i cijeloj zemlji.

Iz Ministarstva su pozvali građane da budu savjesni i odgovorni te se vakcinišu, kako bi procent vakcinisanih u Kantonu Sarajevo bio povećan.

U Kantonu Sarajevo dostupne su doze vakcina Moderna, Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca i Sinovac.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 987 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 111 osoba. Dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 130 pacijenata, od kojih je 120 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,69 posto.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirano je ukupno 1.070 doza vakcina.

federalna.ba/AA2

RH Saloni Živinice