27 Novembra, 2021 2:57 PM
Zovko Mobility

Prodanović učestvovao u online formatu na zasjedanju PS CEI

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PS CEI) Lazar Prodanović učestvovao je, u online formatu, na zasjedanju PS CEI, koje je danas održano u Herceg Novom.

Učesnici zasjedanja, kojim je okončano crnogorsko predsjedavanje parlamentarnom dimenzijom CEI, vodili su raspravu o temi „Živjeti sa COVID-om 19 – kako stvoriti održiv ekonomski oporavak tokom pandemije“.

Zasjedanje je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je u pozdravnom obraćanju podvukao značaj CEI kao regionalne incijative, a posebno parlamentarne dimenzije CEI, za koju je rekao da predstavlja važan segment parlamentarne demokratije u cijeloj Evropi, kao i važnu sponu između država članica Evropske unije i onih koje žele u punopravno članstvo.

Bečić i ostali učesnici u raspravi o centralnoj temi zasjedanja uputili su posebnu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na požrtvovanosti i nesebičnom zalaganju u spašavanju života i pružanju neophodne zdravstvene zaštite u teškim uslovima za vrijeme pandemije COVID-a 19.

U raspravi je istaknuto kako pandemija predstavlja globalan problem, koji zahtijeva uspostavljanje većeg stepena globalne i regionalne saradnje. Upozoreno je da je i svijetu i regionu potrebna solidarnost, ali i snažnije ekonomsko povezivanje, kao odgovor kako na pandemiju tako i na sve ozbiljniju ekonomsku krizu čije će se posljedice, kako je rečeno, tek osjetiti.

Parlamentarci su usvojili i završnu deklaraciju u kojoj su pozvali sve države članice CEI da rade na snažnijem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju zemalja regiona, kao i da olakšaju kretanje ljudi, roba i kapitala za vrijeme trajanja pandemije COVID-a 19.

Tokom zasjedanja parlamentarci su pozdravili rezultate crnogorskog predsjedavanja CEI, te poželjeli uspjeh Bugarskoj, koja će naredne godine predsjedavati tom regionalnom inicijativom, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice