17 Oktobra, 2021 7:47 AM
Zovko Mobility

Vlada HNK-a po prvi put osigurala potporu za znanost i mlade znanstvenike

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici u utorak donijela je Odluku o izdvajanju 500.000 KM za potporu znanosti i mladim znanstvenicima.

Tijekom rasprave istaknuto je kako se radi o prvoj takvoj odluci koja je nastala temeljem kontinuiranih aktivnosti Vlade s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja znanosti u HNK-u, te potpore mladim znanstvenicima, priopćeno je iz Kantonalne vlade.

Vlada je, nastavljajući višegodišnji projekt, usvojila i Odluku u vezi sa zapošljavanjem pripravnika u kantonalnim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, tijelima i institucijama HNK-a.

Istaknuto je kako se planira zaključivanje 100 ugovora o obavljanju jednogodišnjeg pripravničkog staža kako bi se mladim visokoobrazovnim osobama omogućilo osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva te poboljšala njihova konkurentnost i integriranje na tržište rada.

Sukladno proračunskim mogućnostima ili naknadnom povećanju iznosa za sufinanciranje Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlada će razmotriti prijam i dodatnog broja pripravnika. Javni poziv za prijem pripravnika bit će objavljen na službenoj stranici Vlade HNK-a.

Na sjednici je također razmotrena i prihvaćena Odluka kojom se Zračnoj luci u Mostaru odobrava transfer od 150.000 maraka za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Iz resora Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je usvojila Odluku kojom se za rekonstruiranje zgrade PU Čapljina izdvaja 150.000 maraka.

Vlada je razmotrila i usvojila Odluku o usvajanju Godišnjeg plana provedbe Programa razvitka malog gospodarstva. Godišnji plan se, kako je navedeno, odnosi na proračunsku 2021. godinu i predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa (institucija javnog i nevladinog sektora), koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, te daje pregled njihovih prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvitak malog i srednjeg poduzetništva.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNK-a, Vlada je usvojila i niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području  Mostara, Čapljine, Stoca i Čitluka.

Također, usvojene su informacije Ministarstva gospodarstva o realiziranju prometa naftnih derivata i o realiziranju elektroenergetske bilance te izvješće o radu inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Program utroška dijela novčanih sredstava s pozicije namjenskih sredstava od naknada prikupljenih temeljem prenamijene poljoprivrednog zemljišta.

Vlada je razmotrila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu u HNK-u i Dokument okvirnog Proračuna  za razdoblje od 2022. do 2024. godine, o kojima će se izjasniti na sljedećoj sjednici, navodi se u priopćenju.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice