17 Oktobra, 2021 9:12 AM
Zovko Mobility

Prof. dr. Mulić za FTV: Situacija se usložnjava, razmišljamo o restriktivnijim mjerama

Epidemiološka situacija u najmnogoljudnijem kantonu, Tuzlanskom se usložnjava. U protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule su još dvije osobe, a na osnovu 336 testiranih uzoraka, potvrđen je 71 novi slučaj infekcije. U UKC-u Tuzla hospitalizirana su 83 pacijenta, dok su dva na mehaničkoj ventilaciji. O eventualnom donošenju restriktivnijih mjera, vakcinaciji, ali i trenutnoj situaciji koja ima tendenciju pogoršanja, razgovarali smo sa prof. dr. Maidom Mulić, direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK.

Profesorice Mulić, šta nam zapravo govore ovi brojevi, kada je broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom u pitanju? Poštuju li se dovoljno preporučene mjere?

Brojevi koji se navode u dnevnim izvještajima vezani su za broj pozitivnih slučajeva, povećanje broja hospitaliziranih pacijenata, pa tako i smrtnih ishoda i jasno ukazuju da se epidemiološka situacija na području TK usložnjava. Međutim, to nije nešto što se dešava na području BiH i Tuzlanskog kantona, nego sveobuhvatno i u cijelom regionu. To jasno ukazuje da bez obzira koliko smo orjentisani ka nedonošenju restriktivnih mjera, o istim moramo razmišljati, budući da seone opšte epidemiološke mjere ne poštuju. To se odnosi na ograničavanje broja ljudi, nošenje zaštitnih maski i tako dalje.

U proteklom periodu je povećan i broj djece koja su na hospitalizaciji. To ranije nije bio slučaj?

Broj djece koji se javlja kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tako i na bolničko liječenje, ukazuje da je i kombinacija kliničkih slika sa gastroenterološkim simptomima nešto što na neki način usložnjava epidemiološku situaciju i stavlja pod znak pitanja da li se radi o Covidu-19 i njegovoj transmisiji unutar školskog i obrazovnog sistema.

Kakva nam je situacija u školama, hoće li biti prekidanja nastave?

U ovom momentu mi nemamo indikativno povećan broj učenika koji su pozitivni što bi moglo utjecati na organizaciju nastave, ali svakako da se u školama i dalje moraju poštovati higijensko – epidemiološke mjere. I to se mora vezati za ličnu odgovornost.

Vakcinacija i odziv stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou?

Imunizacija koja je evo kao tip masovne imunizacije dostupna unazad već dva i po tri mjeseca je nešto što nije iskorišteno od strane građana Bosne i Hercegovine u smislu podizanja i sticanja kolektivnog imuniteta, tako da usljed toga na neki način vezano za nepoštivanje onog što je određeno, nalazimo se u priči koja se zove četvrti val.

Hoće li u narednom periodu biti restriktivnijih mjera?

U svakom slučaju očekujemo usložnjavanje epidemiološke situacije u oktobru vezano za bolnički nivo, jer vidite da na dnevnom nivou imamo i povećan broj hospitalizacija i to su indikatori koji ukazuju da se mora razmišljati i o nekim restriktivnijim mjerama.

federalna.ba/Dino Durmić

RH Saloni Živinice