25 Septembra, 2021 11:25 PM
Zovko Mobility
epa09461143 German Chancellor Angela Merkel (L) and Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (R) at a press conference in The Royal Lazienki in Warsaw, Poland, 11 September 2011. The German chancellor is on an official visit to Poland. EPA-EFE/Wojciech Olkusnik POLAND OUT

Njemačka i Poljska za brže proširenje EU na Zapadni Balkan

Njemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki dogovorili su se danas u Varšavi da obje vlade pokušaju predlagati razna nova rješenja kako da razbiju umor od proširenja i sumnje u stratešku nužnost proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

“Razgovarali smo o tome kako da dovršimo proširenje EU na Zapadni Balkan. Potrebno je da pokušamo predlagati razna rješenja koja mogu da naprave preokret u sumnjičavosti nekih članica, kao što Holandija ili Francuska. Za nas je važno da Zapadni Balkan bude dio Evrope”, kazao je u Varšavi na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom poljski premijer.

Mateuš Moravjecki je upozorio na značaj tog proširenja na Zapadni Balkan u svjetlu novih migracijskih talasa nakon povlačenja NATO-a iz Afganistana i dramatičnog pogoršanja situacije ne samo na južnoj migracijskoj trasi već i na granicama baltičkih zemalja i Poljske s Bjelorusijom.

“Vidimo na istočnoj granici EU hibridne napade, pritisak, to se odnosi na Litvaniju i Poljsku. Moramo pružiti humanitarnu pomoć, ali da braniti i tu granicu kao što smo učinili u Grčkoj”, kazala je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka kazala je da izbjeglice sedmicama ostaju zarobljene između kordona graničara Bjelorusije i Poljske na teritoriji Bjelorusije i da ta država treba da im pomogne.

“Postoji mogućnost da međunarodne organizacije kao Crveni krst pomognu. Ovo je apel Bjelorusiji da tim ljudima pomogne. Neprihvatljivo je da se takvi hibridni napadi vrše preko tih ljudi”, kazala je Angela Merkel.

“Rekao sam kancelarki šta se dešava na našoj poljsko-bjeloruskoj granici. Tu imamo punu podršku Evropske komisije, a također i njemačke vlade da odbranimo Evropu od nelegalne migracije i pokreta koji ne zavise od nas”, rekao je Moravjecki.

Upravo temu borbe protiv nelegalne migracije premijer Moravjecki spomenuo je kao primjer problema oko kojeg su se izuzetno od 2015. godine približili dijametralno suprotni stavovi Njemačke i starih članica EU u odnosu na odbijanje Srednje Evrope da dozvoli nekontrolisano prihvatanje izbjeglica.

Njemačka kancelarka nastojala je danas razbiti strahove Ukrajine i Poljske da će puštanje u pogon novog Gaspromovog plinovoda Sjeverni tok 2 na dnu Baltika kojim se zaobilazi Poljska i Ukrajina omogućiti Rusiji da ucjenjuje srednjoevropske zemlje preko plina.

“Dogovorili smo se sa SAD-om da se angažujemo da Ruska Federacija garantuje da će se nastaviti tranzit plina preko Ukrajine”, kazala je njemačka kancelarka.

Angela Merkel je naglasila u razgovorima s Moravjeckim da je cilj Njemačke i SAD-a da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za ruski plin i nakon 2024. godine kada istekne sadašnji ugovor, a da su SAD i Njemačka jasno rekli da će podržati Sjeverni tok 2, ali da su im nužne garancije.

“Garancije tranzita smanjuju mogućnost ucjena od strane Rusije, ne samo cijenama već i političkih. Znamo kako je napeta situacija u Donbasu nakon aneksije Krima”, kazao je Moravjecki.

Angela Merkel boravi u oproštajnoj posjeti Poljskoj.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice