29 Septembra, 2022 3:28 PM
Zovko Mobility

Avdović: Amerika je danas sigurnija, ali je Pax Americana narušen

SAD obilježavaju 20. godišnjicu od terorističkih napada u kojima su poginule skoro tri hiljade osoba. Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji videoporukom, te pozvao Amerikance na jedinstvo. Počast žrtvama najgorih napada u američkoj historiji odata je i širom svijeta. Gost Dnevnika 2 ovim povodom bio je Erol Avdović, novinar i publicista.

Govor američkog predsjednika Bidena bio je, kaže Avdović, “dobro preciziran, ali donekle recikliran”. Sve što je izgovorio već smo čuli, ne samo jednom nego već godinama. Ali ovaj put, ističe, posebno je važno to što je američki predsjednik naglasio važnost zajedništva jer je Amerika polarizirana. Navodi da je govor potpredsjednice SAD-a Kamale Harris u tom smislu bio upečatljiviji, a naročit je, prema njegovoj ocjeni, prijatno iznenađenje bio bivši predsjednik Bush, pokazavši da je sada umjereni realist koji je pozvao na borbu protiv stereotipa te upozorio da prijetnja Americi ne dolazi više samo izvana nego i iznutra od terorizma bijelih supremista.

Obilježeno 20 godina od terorističkih napada 11. septembra

Minutom šutnje za skoro tri hiljade poginulih, uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, u New Zorku je obilježena 20. godišnjica terorističkih napada na Svjetski trgovački centar. Komemoracija u New Yorku, gdje su zastave danas bile na pola koplja, započe…

Kad je u pitanju podrška Bidenu nakon povlačenja Amerikanaca iz Kabula, Avdović navodi da je ona opala i da se to vidi po anketama. To ga je, kaže, lično pogodilo, ali je uradio pravi strateški potez, bez obzira na to što su tu taktiku američki mediji nazvali debaklom.

– Uradio je pravu stvar u pravo vrijeme. Zamislite da je čekao i oklijevalo i da je s tim povlačenjem krenuo iduće ili krajem ove godine kada se treba povući drugi kontingent iz Iraka, 2.500 američkih vojnika, i na taj način okončati negativnu legaciju ratova nakon 11. septembra, ratova u Afganistanu i Iraku – navodi Avdović.

Smatra da je Amerika danas, 20 godina od terorističkog napada, sigurnija u sigurnosnom smislu, ali što se tiče utjecaja ili onoga što se često naziva Pax Americana, američki poredak u svijetu, to je narušeno i o tome će se još voditi teški razgovor, ocjenjuje Avdović.

Najrazorniji teroristički napad u historiji čovječanstva

Prošlo je 20 godina od terorističkih napada na američki simbol moći – Svjetski trgovinski centar. Taj napad, u kojem je poginulo 2.977 osoba, ostao je do današnjeg dana najrazorniji teroristički napad u historiji čovječanstva. Svako ko ima više od 30 godina se sjeća događaja koj…

Upitan da prokomentira opravdanost američke intervencije u Afganistanu prije 20 godina, s obzirom na to da je nakon terorističkih napada utvrđeno da je devet od 11 napadača bilo iz Saudijske Arabije, Avdović kaže da je ta akcija bila dijelom opravdana.

– Otišli su s namjerom da iskorijene to leglo terorizma, odnosno, talibane na čelu s Mula Omarom i Osamom bin Ladenom, ali tu je i negativna konotacija zbog toga što su ostali predugo. Osama bin Laden je eliminisan, te terorističke snage su poražene, talibani su smijenjeni, ali onda su Amerikanci sa svojim štićenicima upali u veliku korupciju i desio se kolaps – dodaje Avdović.

Ističe da je, kad je u pitanju vojna intervencija SAD-a u Iraku, stvar mnogo gora.

– Bio sam u Ujedinjenim narodima 2003. kada je general Colin Powell, tadašnji državni sekretar, mahao jednom epruvetom i govorio svijetu da Saddam Hussein ima i sprema biološko naoružanje kojim će napasti Ameriku, Evropu itd. Sve se to pokazalo lažnim i krenulo se u Irak u kome su najprije stradali Iračani, a i mnogi Amerikanci i imamo jedan rat koji se može nazvati Perpetuum mobile ratom – ističe Avdović.

federalna.ba

Erol Avdović SAD
RH Saloni Živinice