26 Septembra, 2021 12:23 AM
Zovko Mobility

U RS-u nepoželjan, u Srbiji srdačno dočekan

Posjeta visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta Beogradu otklonila je sumnje u stav Srbije prema njegovom legitimitetu koji mu osporavaju u Republici Srpskoj. U saopćenju nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem ponovljeno je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, kao i intergritet Republike Srpske unutar BiH. Vučić od Schmidta očekuje nepristrasnost, a Schmidt funkcionalnost države BiH kao neophodan faktor za napredak.

Prije tačno mjesec dana Milorad Dodik u Beogradu je rekao: „Molim vas, nemojte ga nazivati ovdje u Srbiji visokim predstavnikom. On nije visoki predstavnik. On se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. On je čovjek koji je nelegitiman, nemojte mu davati tu legitimnost.“

Molba, ipak, nije uslišena, a o nju se oglušio prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić: „Iznio sam svoje zebnje, rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, da poštuje integritet BiH, ali da poštuje i cjelovitost i integritet RS-a, da želimo još bolje ekonomske i svake druge veze s RS-om i BiH i zamolio sam ga da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice. Naravno, iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome govorio potpuno neskriveno i čini mi se fer, jer je uredu da svakome kažete u lice šta mislite.“

„Mislim da je vrlo važno da predstavnik međunarodne zajednice koji radi u Bosni i Hercegovini ima blizak odnos sa susjedima i Srbijom kao jednom od najvažnijih zemalja u regiji. I vrlo sam sretan što sam se jutros sreo s predsjednikom Vučićem“, izjavio je Schmidt.

„Činjenica da je došao u Beograd, da je primljen na najvišem nivou jako mnogo govori jer je time potvrđen njegov legimititet koji su osporavali jednako kako u Banjaluci tako i u Beogradu. I to govori o tome da Vučić sve vrijeme igra na nekoliko kolosijeka. Njegov lični kolosijek je da uvijek daje ispravne ili barem zadovoljavajuće izjave kad je riječ o BiH, a da rezervne kolosijeke zauzimaju Milorad Dodik, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić…“, kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Visoki predstavnik se osim s Vučićem susreo danas i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve. Detalji tog razgovora nisu poznati.

Ne treba sumnjati da će se današnja posjeta Christiana Schmidta brzo arhivirati, a da će se za koji dan, na tzv. dan srpskog jedinstva, čuti uhu puno milije poruke.

federalna.ba

RH Saloni Živinice