25 Septembra, 2021 11:25 PM
Zovko Mobility

Miličević: Želimo mijenjati razmišljanje da je šamar normalan

U Historijskom muzeju BiH počeo je 16. festival ženske umjetnosti i aktivizma – Pičvajz. Kao svojevrsna platforma za borbu protiv opresivnih politika u kontekstu prava i sloboda žena, festival će trajati četiri dana i u Sarajevu okupiti različite generacije umjetnica i aktivistica iz naše zemlje i regije.

O nasilju nad ženama je s Jadrankom Miličević, izvršnom direktoricom i jednom od suosnivačica Fondacije CURE, razgovarala Lejla Aganović.

Miličevič kaže da već 16 godina rade preventivne programe o tome kako prepoznati nasilje i kako mu se oduprijeti.

“Zadnjih osam godina radimo u školama Kantona Sarajevo jer je jako važno da nova generacija prepozna, jer je malo teže mijenjati razmišljanja, stereotipe i predrasude koje postoje kod već formiranih ličnosti. Želimo mijenjati razmišljanje da su šamar i psihičko nasilje normalni.”

Ističe da postoji osam skloništa za žene žrtve nasilja u cijeloj BiH, kao i SOS telefoni 1264 i 1265, koji su univerzalni za cijelu BiH.

“Ove godine ispod tepiha vadimo tabu koji je najvažniji bio za sve u pandemijskoj godini, a i samim nazivom ovog Pičvajza – Nismo same, i to smo i pokazali od marta prošle godine pa evo do danas.”

federalna.ba

RH Saloni Živinice