27 Novembra, 2021 4:05 PM
Zovko Mobility

Broj poginulih u požaru u COVID bolnici u Tetovu povećan na 14

U požaru u montažnoj COVID bolnici u Tetovu poginulo je 14 pacijenata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije.

Tužilaštvo Sjeverne Makedonije saopštilo je da je na obdukciju predato 14 tijela žrtava požara u Covid centru u Tetovu i da se ispituje da li ima još nastradalih.

Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije saopštilo je danas da je montažna COVID bolnica u Tetovu, koja je izgorila u požaru, izgrađena po najvišim medicinskim i bezbjednosnom standardima.

Navodi se da su svih 19 montažnih COVID centara u Sjevernoj Makedoniji, uključujući tetovski, otvoreni poslije tehničkog prijema.

“Prilikom izgradnje svih montažnih COVID bolnica materijali su specifikovani. COVID centar u Tetovu je projektovan sa tri ulaza, hodnici su široki 2,4 metra, a prozori su nisko postavljeni zbog potrebe za evakuacijom. U tom objektu nije korišteno drvo i poštovani su svi potrebni elementi zaštite”, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Dodaje se da je prije puštanja u upotrebu napravljen uredan tehnički pregled i da su prilikom izgradnje uredno dokumentovane tehničke primjedbe.

“Sve primjedbe su sanirane prije puštanja u upotrebu i hospitalizacije pacijenata. Ova dokumenta će biti dostavljena na uvid javnosti i medijima još danas”, navodi se u saopštenju.

COVID centar kliničke bolnice u Tetovu, kako se navodi, posjeduje i sve potrebne certifikate za zaštitu prilikom nesreće.

Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije apelovalo je da se ne špekuliše sa informacijama u vezi sa požarom u bolnici i pozvalo nadležne organe da što prije istraže uzroke te nesreće.

U Covid centru kliničke bolnice u Tetovu u vrijeme sinoćnjeg požara bilo je 26 pacijenata, a 12 preživjelih je van životne opasnosti, navelo je ministarstvo.

Među poginulima nema medicinskog osoblja, a nekoliko zaposlenih je zadobilo lakše povrede.

Vatrogasni komandir Uka Aliti izjavio je za televiziju Telma da je u požaru lakše povrijeđen i jedan vatrogasac dok su se četvorica nagutala dima.

“Pretpostavljali smo da u modularnom centru ima boca sa kiseonikom. One eksplodiraju pri visokoj temperaturi, kao što se dogodilo sinoć. Da kažem da kiseonik ne gori, već samo izaziva eksploziju, ali pomaže da se šire plameni jezici”, rekao je.

Vlada Sjeverne Makedonije je proglasila trodnevnu žalost zbog nesreće u COVID centru u Tetovu i prihvatila ponudu savezničkih zemalja u istrazi eksplozije i požara u toj montažnoj bolnici.

Odluku o proglašavanju trodnevne žalosti na teritoriji cijele države vlada Zorana Zaeva donijela je u znak saučešća sa porodicama poginulih, na vanrednoj sjednici koja je počela munutom šutnje.

Za dane žalosti su proglašeni četvrtak, petak i subota, tokom kojih će državna zastava biti spuštena na pola koplja.

Vlada je apelovala na sve društvene činioce da tokom tri dana žalosti odlože sve javne proslave, zabave, kulturno-umjetničke i sportske događaje, partijske i druge vrste promocija.

Crveni krst Sjeverne Makedonije saopštio je danas da će porodicama poginulih u požaru dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć od 30.000 denara, odnosno oko 485 eura, “u znak solidarnosti i kao human gest”.

Požar u kojem je izgorio montažni objekat gasilo je 30 vatrogasaca sa sedam vozila. Požar je izbio sinoć oko 21.00 i ugašen je za pola sata, a informacija o uzroku još nema.

“Istovremeno je izdata naredba o davanju snimaka video nadzora u i oko objekta. Uviđaj će biti nastavljen danas, a javni tužioci će zajedno sa stručnjacima Ministarstva unutrašnjih poslova dostaviti dokaze za potpuno rasvjetljavanje ovog tragičnog događaja “, dodaje se u saopštenju.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev požar je opisao kao veliku tragediju te je prema njegovim riječima izazvan eksplozijom.

“Borba za život još uvijek traje i sve službe su odgovorile požrtvovano i ljudi se spašavaju. Izražavam najdublje saučešće porodicama i rodbini poginulih i želim brz oporavak povređenima”, napisao je Zaev.

federalna.ba/agencije

RH Saloni Živinice