17 Oktobra, 2021 8:50 AM
Zovko Mobility
epa09416984 US President Joe Biden delivers remarks on Afghanistan, in the East Room of The White House in Washington, DC , USA, 16 August 2021. EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Joe Biden: Ispravna odluka o povlačenju iz Afganistana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, prebacivši potpunu odgovornost za to što su talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu kao i posljednje stanje u toj zemlji na afganistansku vlast i sigurnosne snage, istakao je kako u potpunosti stoji iza odluke o povlačenju.

Biden je na konferenciji za medije održanoj u Bijeloj kući prvi put govorio o posljednjim dešavanjima u Kabulu.

Tokom obraćanja, Biden je snažno branio odluku o povlačenju iz Afganistana, podsjetivši kako je on četvrti predsjednik koji je svjedočio ratu u Afganistanu te da to neće prenijeti i na sljedećeg predsjednika.

Dodao je kako nikada nisu bili u Afganistanu kako bi izgradili naciju te da je ispravna odluka o napuštanju zemlje.

“Cilj boravka u Afganistanu nikada nije bila izgradnja nacije ili izgradnja ujedinjene i centralizirane demokratije”, rekao je Biden.

Odgovornost za to što su talibani u veoma kratkom roku preuzeli kontrolu prebacio je na afganistanske vlasti i snage sigurnosti.

“Politički lideri u Afganistanu nisu se uspjeli sastati radi vlastitog naroda i pregovarati za budućnost svoje zemlje”, rekao je Biden.

Smatra i kako u sredini u kojoj afganistanske snage sigurnosti ne pokazuju volju da se bore za vlastitu zemlju, ne mogu se niti trebaju boriti ni američki vojnici.

Biden je kazao i kako je talibanima rečeno da će biti oštro i brzo odgovoreno ukoliko budu intervenirali na operaciju evakuacije koja još uvijek traje ili ako napadnu američke vojnike.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice