27 Novembra, 2021 3:35 PM
Zovko Mobility
epaselect epa09406430 A local resident wearing Greece's national football team t-shirt looks at approaching flames, during a wildfire at the village of Pefki in the Evia, Greece, 08 August 2021. Fires that broke out in Attica and Evia island this week have burned more than a quarter of a million stremmas, the National Observatory of Athens' center Beyond said on 08 August. Some 76,150 stremmas (7,615 hectares) have been burnt so far in northern Attica. At Evia island the surface area of burnt land is measured at 197,940 stremmas (19,794 hectares). These figures concern only the fires in Attica and Evia, but dozens of large fires have affected several areas across the country. EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Crveni alarm – svijet je blizu nekontrolisanog zagrijavanja

Svijet je veoma blizu nekontrolisanog zagrijavanja, a za to su krivi ljudi. Zaključak je to UN-ovih naučnika u do sada najopsežnijem izvještaju o klimi. Ovo je crveni alarm za čovječanstvo, složni su naučnici.

U trenutku kada se svijet bori protiv suša historijskih razmjera, požara koji mijenjaju krajolik i smrtonosnih poplava, iz UN-a zabrinjavajući izvještaj. Do kraja stoljeća nivo mora mogao bi se povećati za 2 metra, a temperature će do 2040. dostići 1,5 stepeni iznad nivo zabilježenog u periodu od 1850. do 1900. Sve će se češće pojavljivati ekstremni događaji bez presedana – stoji u izvještaju Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promjenama. Svijet je blizu scenarija bez povratka kada je riječ o globalnom zagrijavanju, a za to je, kažu, krivo čovječanstvo.

“Neosporno je da ljudske aktivnosti uzrokuju klimatske promjene i čine ekstremne vremenske uvjete sve učestalijim i ozbiljnijim. Za ograničavanje globalnog zagrijavanja bit će potrebno snažno, brzo i održivo smanjenje ispuštanja štetnih gasova”, kazao je Hoesung Lee, predsjedavajući Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promjenama.

Zamjenica predsjedavajućeg Međuvladinog panela Ko Barrett podsjeća kako smo decenijama upoznati sa činjenicom da se planeta zagrijava: “Izvještaj nam govori da su posljednje promjene klime široko rasprostranjene i intenzivne. Ovako se nešto nije dešavalo unazad hiljadama godina”.

Nivoi stakleničkih gasova u atmosferi već su dovoljno visoki da uzrokuju klimatske probleme i narednih desetljeća, ako ne i stoljeća, upozoravaju naučnici. Tvrde da će trenutne pojave poput toplotnih valova, jakih uragana te drugih vremenskih ekstrema biti samo pogoršane.

“Izvještaj šalje istu poruku, ali glasnije i hitnije. Klimatske promjene su već vidljivije i emisija je pojačana mnogo rapidnije nego što smo pretpostavili 1979. godine”, navodi Petteri Taalas, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije.

Rast temperature viši od 1,5 stepeni mogao bi pokrenuti nepovratne promjene klimatskih uvjeta sa katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo, upozoravaju naučnici. Svaki dodatni rast od pola stepena pojačat će intenzitet i učestalost toplotnih valova, jakih kiša i suša. Već je i rast od 1,1 stepen uzrokovao katastrofalne vremenske neprilike, za neke regije već postaje nepodnošljivo.

“Nažalost, situacija će biti pogoršana. Ovo je tehnički početak kraja. Put odavde vodi u pakao. Stalno će se dešavati šumski požari velikih razmjera. I, dakle, smatram da je ovo tek početak. Bit će mnogo gore”, tvrdi prof. Levent Kurnaz, stručnjak za klimatske promjene.

Samo ove godine toplotni valovi usmrtili su stotine osoba širom svijeta. Šumski požari podstaknuti vrućinom i sušama gutaju cijele gradove na zapadu SAD-a, nanose ogromnu ljudsku patnju i materijalnu štetu širom Evrope. Ipak, nada postoji. Veća smanjenja ispuštanja štetnih gasova mogla bi stabilizirati porast temperature.

“Svima koji su neodlučni kada je riječ o zaštiti klime, izvještaj šalje jasnu poruku da je planeta u smrtnoj opasnosti. Dobra vijest je da se možemo boriti za našu planetu”, ističe Svenja Schulze, ministrica zaštite okoliša Njemačke.

Izvještaj je objavljen tri mjeseca prije velike UN-ove konferencije o temi klimatskih promjena. Na tom skupu trebali bi biti donijeti novi ambiciozni planovi o borbi protiv klimatskih promjena. Dosadašnji nisu bili dovoljni, a sudeći prema objavljenom izvještaju, čovječanstvo ima sve manje vremena.

federalna.ba

požar požari vatra zagrijavanje globalno zagrijavanje

RH Saloni Živinice