25 Septembra, 2021 11:39 PM
Zovko Mobility

Tužilaštvo BiH: Upriličen sastanak Udarne grupa za borbu protiv trgovine ljudima

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, koji je upriličen danas povodom svjetskog Dana borbe protiv trgovine ljudima.

Rečeno je da su institucije u okviru Udarne grupe i Specijalizirane mreže istražitelja i tužitelja, kao i koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima s nevladinim sektorom doprinijeli napretku  Bosne i Hercegovine na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2.

Također, naglašeno je da se aktivnosti moraju nastaviti u budućnosti s ciljem još efikasnijeg procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela i zaštite žrtava trgovine ljudima, a ujedno s ciljem poboljšanja statusa Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

Tadić je upoznala članove Udarne grupe, da je skuladno s najnovijim izmjenama Pravilnika Tužiteljstva BiH, u Tužiteljstvu izvršeno formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Svi prisutni članovi Udarne grupe, izvijestili su sudionike sastanka, o radu i rezultatima institucija iz kojih dolaze u procesuranju kaznenih djela iz ove oblasti.

U proteklom periodu podignute su optužnice, za kaznena djela trgovine ljudima i krijumčarenje osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani, kao i državljani BiH, koji su sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, a također evidentirane su žrtve i oštećeni koji su strani državljani.

Jedan od zaključaka sastanka je da će se u narednom periodu izvršiti detaljna analiza preporuka iz Izvješća State Departmenta, koje se odnose na Udarnu grupu s ciljem njihove realizacije u narednom periodu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima Tužilaštvo BiH
RH Saloni Živinice