26 Septembra, 2021 12:22 AM
Zovko Mobility
epaselect epa09376461 Passersby wearing face masks are reflected in a display window at Ginza shopping district in Tokyo, Japan, 29 July 2021. Japan's total COVID-19 new cases crossed the 10,000 mark for the first time as Tokyo records a surge of infections. EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Zbog koronavirusa Japan uvodi vanredno stanje u područjima oko Tokija

Japan će u petak proširiti vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju  i na susjedna područja i grad Osaku na zapadu, nakon rekordnog porasta infekcija, dok je glavni grad  Japana domaćin Olimpijskih igara.

Vladino vijeće odobrilo je plan kojim se Saitama, Kanagawa i Chiba, kao i Osaka, nalaze u vanrednom stanju od ponedjeljka do 31.augusta. Mjere koje su već na snazi ​​u Tokiju i na južnom otoku Okinawi bit će produžene do kraja augusta, prenosi AP.

Premijer Yoshihide Suga trebao bi službeno najaviti mjere kasnije u petak. Pet drugih područja, uključujući Hokkaido, Kyoto, Hyogo i Fukuoka, bit će stavljeno pod manje stroga vanredna ograničenja.

Tokio je izvijestio o rekordnom porastu slučajeva koronavirusa tri dana zaredom, uključujući 3.865 u četvrtak. Broj novozaraženih  se udvostručio od prošle sedmice, a dužnosnici su upozorili da bi u roku od dvije sedmice mogao doseći 4.500 dnevno.

Na hospitalizaciji je 2.995 pacijenata, otprilike polovina sadašnjeg kapaciteta od 6.000 kreveta, a neke bolnice su već popunjene. Više od 10.000 drugih zaraženih je izolirano  kod kuće ili u određenim hotelima, a gotovo 5.600 ih je čekalo kod kuće, dok domovi zdravlja odlučuju gdje će se liječiti.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice