25 Septembra, 2021 11:31 PM
Zovko Mobility

U Mijanmaru stopa smrtnosti od koronavirusa najveća u jugoistočnoj Aziji

S porastom broja umrlih od koronavirusa u Mijanmaru, sve su češće optužbe stanovnika i aktivista za ljudska prava da vojna vlada, koja je u februaru preuzela kontrolu, koristi pandemiju za učvršćivanje vlasti i suzbijanje opozicije.

U posljednjih sedam dana stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Mijanmaru nadmašila je onu u Indoneziji i Maleziji i postala najgora u jugoistočnoj Aziji. Zdravstveni sistem u zemlji brzo je zatrpan novim pacijentima oboljelima od COVID-19.

Zalihe medicinskog kiseonika su sve manje, a vlada je na mnogim mjestima ograničila svoju privatnu prodaju, rekavši da pokušava spriječiti gomilanje. No, to je dovelo do raširenih optužbi da se zalihe usmjeravaju prema vladinim pristašama i vojnim bolnicama.

U isto vrijeme, medicinski radnici na meti su nakon što su predvodili pokret građanske neposlušnosti koji je pozvao stručnjake i državne službenike da ne surađuju s vladom, poznatom kao Državno upravno vijeće.

“Prestali su s distribucijom opreme i maski za ličnu zaštitu i neće dopustiti da se civili za koje sumnjaju da podržavaju pokret za demokratiju liječe u bolnicama, a hapse i ljekare koji podržavaju pokret građanske neposlušnosti”, rekao je Yanghee Lee, UN-ov bivši mijanmarski stručnjak za ljudska prava i jedan od osnivača Posebnog savjetodavnog vijeća za Mijanmar, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Mijanmar koronavirus
RH Saloni Živinice