31 Jula, 2021 5:15 PM
Zovko Mobility

HDZ BiH poslao svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona

Kadrovi HDZ-a Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Brkić u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona, dostavili su svoj prijedlog. Traže uvođenje novih područja prilikom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno 3 zasebne izborne jedinice.

Birač upisan u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji BiH može glasovati ili za bošnjačkoga ili za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali ne za oba. Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkoga naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskoga naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C.

Za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima, uz uvjet da je u području koje se sastoji od izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja A i C. To bi u prijevodu značilo, da član Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda mora biti izabran glasovima iz izborne jedince u kojoj je većinsko hrvatsko stanovništvo.

Kada je riječ o Domu naroda Federacije, umjesto da se svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu, 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da Hercegovačko-neretvanski bira pet izaslanika, Srednjobosanski četiri, Zapadnohercegovački tri, Kanton 10 dva, Zeničko-dobojski, Posavski i Tuzlanski po jednog izaslanika.

federalna.ba

RH Saloni Živinice