31 Jula, 2021 6:18 PM
Zovko Mobility
epa09354831 Russian President Vladimir Putin (R) visits the MAKS 2021 International Aviation and Space Salon in Zhukovsky outside Moscow, Russia, 20 July 2021. MAKS 2021 International Aviation and Space Salon takes place from 20 to 25 July. EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Rusija predstavila prototip nevidljivog lovca, Putin hvali rusku avijaciju

Rusija je danas predstavila prototip nevidljivog borbenog aviona koji ima i druge napredne karakteristike i namijenjen je prodaji drugim državama.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pregledao je i pohvalio prototip novog lovca koji je predstavljen na danas otvorenom Međunarodnom avijatičarsko-svemirskom salonu MAKS-2021, u mjestu Žukovski u moskovskom regionu.

“Ono što smo danas vidjeli u Žukovskom pokazuje da ruska avijacija ima veliki potencijal za razvoj. Naša industrija proizvodnje aviona nastavlja da stvara nove konkurentne dizajne aviona”, kazao je Putin na otvaranju Salona.

Ruski proizvođač aviona Suhoj razvio je prototip nove letjelice koji će prvi let imati 2023. godine, a početak isporuka se očekuje u 2026. godini.

Novi lovac ima jedan motor i manji je i jeftiniji od najnovijeg ruskog nevidljivog lovca Su-57 sa dva motora, koji također proizvodi Suhoj.

Moći će da leti brzinom 1,8 do dva puta većom od brzine zvuka i da ponese 7.400 kilograma, naveo je Suhoj.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov izrazio je nadu da bi nevidljivi lovac mogao da bude prodavan Indiji, Vijetnamu i afričkim državama i dodao da se očekuje naručivanje najmanje 300 aviona tog tipa.

Borisov je naveo da je jedna država koju nije imenovao već izrazila snažno interesovanje za kupovinu novog aviona.

federalna.ba/Beta-AP

RH Saloni Živinice