31 Jula, 2021 6:03 PM
Zovko Mobility

Australski par Indijku u zatočeništvu držali godinama

Žena koja nije pokazala grižnju savjesti, žaljenja ili tuge zbog držanja druge žene u zatočeništvu kao ropkinje osam godina u Melbourneu, osuđena je na osam godina zatvora.

Utvrđeno je da je Kumuthini Kannan moralno odgovornija od supruga Kandasamy Kannan, za kojeg je na sudu rečeno da je podložan određenoj dominaciji svoje supruge i da ima slab karakter.

Par je osuđen zbog držanja u ropstvu Tamilke iz Indije u njihovom domu u Mount Waverleyju između 2007. i 2015.

Kumuthini Kannan (53) mora odslužiti najmanje četiri godine svoje maksimalne osmogodišnje kazne, dok Kandasamy Kannan (57) mora odslužiti najmanje tri godine od ukupno šest.

“Niko nije izrazio nikakav osjećaj žaljenja ili tuge – to je poprilično nevjerovatno odsustvo ljudskosti”, rekao je sudac John Champion u srijedu vrhovnom sudu Victorije.

Par se uporno odbijao pomiriti sa stvarnošću situacije, uključujući nebrigu o svoje troje djece s posebnim potrebama, rečeno je tokom suđenja.

“Čini se da ste primarno fokusirali sebe”, rekao je sudac. “Oboje ste grubo eksploatisali ranjivu osobu zbog čega biste se trebali sramiti … Prilično sam uvjeren da oboje vjerujete da niste učinili ništa loše.”

Žrtva je dva puta dolazila u Australiju kako bi živjela s Kannanovima 2002. i 2004. prije nego što se ponovno vratila na sa jednomjesečnom turističkom vizom 2007. godine.

Žena je napustila školu prije kraja prve godine formalnog obrazovanja u dobi od šest godina. Radila je na poljima od 12. godine, bavila se muškim poslovima na gradilištima, a kasnije je počela da se bavi kuhanjem.

Udala se i rodila četvero djece, ali je ubrzo postala udovica i ostavljena je da sama podiže porodicu. Njenim životom u Indiji dominirala je finansijska borba i uskraćene okolnosti, rekao je sudac.

Uprkos očajničkim molbama da joj se dozvoli povratak porodici, žena je od 2007. godine bila prisiljena raditi i do 23 sata dnevno brinući se za djecu para, kuhanjem, čišćenjem i obavljanjem ostalih kućanskih poslova.

Gađali su je čajem i curryjem, tukli su je smrznutom piletinom, a kad je zet zamolio Kannane da je puste da se vrati, odgovorili su mu sa “j**i se”. U zamjenu su joj plaćali oko 3,36 dolara dnevno.

Ženu, koja sada ima 60 godina, hitna pomoć hitno je prevezla u bolnicu u julu 2015. nakon što je kolabirala. Bila je pothranjena i patila od neliječenih zdravstvenih stanja, uključujući sepsu i dijabetes.

Kumuthini Kannan lagao je o identitetu žene bolničarima i bolničkom osoblju, pa je primljena pod pogrešnim imenom.

Paralelno s tim, od policije je zatraženo da provjeri dobrobit žene u ime njene zabrinute porodice u Indiji.

Posjetili su Kannane koji su lagali i izvlačili se lažima do septembra 2015. kada je porodični advokat kontaktirao policiju rekavši da se žele izviniti. Trebali su još dani da vlasti raspletu silne laži.

Žena je puštena iz bolnice u oktobru 2015. godine. Odvezena je u starački dom, gdje i ostaje.

Champion je kritizirao imigracijski odjel zbog “manjka akcije” i neistraživanja isteka vize za kratki boravak, napominjući da je nekoliko dužih viza odbijeno prije nego što joj je odobrena jednomjesečna.

federalna.ba/AP

RH Saloni Živinice