31 Jula, 2021 6:33 PM
Zovko Mobility

Uključiti migrantsku djecu u formalno obrazovanje

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i posebna povjerenica Vlade KS za pitanja migracija Alma Tabaković posjetile su danas Privremeno-prihvatni centar Ušivak.

Povod toj posjeti su mogućnosti uključivanja djece iz Ušivka u procese formalnog obrazovanja, razgovor o procesima starateljstva, ali i uvid i provjera trenutne situacije u tom kampu.

Naglašeno je i da Vlada KS, putem povjerenice Tabaković, prati situaciju kad je u pitanju humanitarni izazov s kojim se u okviru aktuelnog pitanja migracija suočava Kanton.

– Nastojimo osigurati da, ljudi u pokretu i migrant, dobiju najveći nivo servisa u Kantonu Sarajevo. Od posebnog interesa su svakako porodice sa djecom, osobe u riziku i djeca bez pratnje – rekla je ministrica Prvulović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Dodala je da je Ušivak danas posjetio i novi direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Mahir Delić, da bi sagledao sve što je u njegovoj nadležnosti i sa čim će se suočavati.

Ministrica Prvulović potcrtala je da je primarni interes resornog ministarstva, koje predvodi, jačanje svih aktera nad kojima se provodi proces zaštite.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS poduzima, po riječima ministrice Hota-Muminović, pripremne aktivnosti s ciljem uključivanja djece iz migrantskog kampa Ušivak u formalno obrazovanje ‘jer je ljudska i moralna obaveza svih nas da pružimo najbolje moguće uvjete ovoj djeci’.

– Često su oni tu u tranziciji, ne zadržavaju se dugo. Trebaju ponijeti bar neka lijepa sjećanja sa ovog teškog puta na koji su krenuli sa roditeljima, a neki čak i sami – kazala je ministrica Hota-Muminović.

Navela je i da uključivanje migrantske djece u formalno obrazovanje ne bi bila novina.

– U 2019., cijelu školsku godinu učenici iz migrantske populacije bili su uključeni u naše redovno obrazovanje. Pandemija je to usporila, zaustavila. Sad je vrijeme da ponovo konsolidujemo redove, uradimo ono što bi bilo prema međunarodnim standardima – naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Posjeta Privremeno-prihvatni centar Ušivak organizirana je u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Službom za socijalni rad Općine Hadžići.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice