22 Juna, 2021 7:11 PM
Zovko Mobility

Brammertz: Poricanje posljednji čin genocida

Poricanje i glorifikacija genocida su njegov posljednji stepen, poručio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz, navodeći da je i crnogorski ministar pravde nedavno porekao genocid.

Brammertz je to kazao na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koja je sinoć počela u New Yorku.

On je rekao da je “izvjesno da će reakcije na presudu Ratku Mladiću uključivati i poricanje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i kampanje etničkih čišćenja”.

„Neki će reći da je on heroj, ističući njegove postere i murale. Nažalost, to je postalo nešto se mora očekivati“, kazao je Brammertz, prenosi portal RTCG.

On je podsjetio i na nedavnu izjavu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

„U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici, nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda“, kazao je Brammertz.

Kako je naveo, u Srbiji se osuđenim ratnim zločincima daju platforme da negiraju svoje zločine, dok je poricanje i glorifikacija od javnih zvaničnika u Republici Srpskoj postalo „opšte mjesto, da često prolazi neprimijećeno“.

„Poricanje i glorifikacija nastavljaju da budu tretirani kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima. To nisu – istina je da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genodica. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija“, zaključuje Brammertz.

federalna.ba/Onasa

RH Saloni Živinice