29 Septembra, 2022 5:36 PM
Zovko Mobility

Friends reunion: 10 najboljih momenata

Izdanje jednog od najočekivanijih TV okupljanja ikad poslalo je obožavatelje širom svijeta u svojevrsni trans kojeg su kritičari nazvali – Friendzy.

Izuzetno popularni američki sitcom, koji je pratio grupu Njujorčana u njihovim dvadesetim i tridesetim godinama, okončan je oš 2004., nakon 10 godina sezona.

Vidjeti kako se svih šest glavnih članova glumačke ekipe okupljaju i razgovaraju o vremenu provedenom u showu, zaista je rijetko. Posljednjih godina novinarima je općenito rečeno da prilikom intervjuiranja bivših zvijezda emisije ne postavljaju nikakva pitanja o Prijateljima.

Čitanje za stolom, kviz, modne revije, arhivski isječci i intervjui slavnih utkani su u okupljanje od 1 sat i 39 minuta, koje su u srijedu prvi imali priliku vidjeti pojedini novinari.

Reakcije na specijal su do sada bile pozitivne, iako su mnogi kritičari primijetili da neki elementi emisije djeluju bolje od drugih. Rolling Stone opisao ga je kao “prekomjerno proizvedenu aferu s previše gostujućih zvijezda i povrataka”, dodavši da: “Kad ikonskoj ekipi šestorke dozvolite  da samo međusobno razgovaraju, to pogađa neko nostalgično i slatko mjesto.” BBC je sastavio listu od deset najboljih momenata “Reuniona” vješto izbjegavši veće spoilere.

1. ‘Sve se čini mnogo manjim’

Specijal počinje sa Davidom Schwimmerom koji dolazi u Warner Bros studio u posjett rekonstruisanom setu serije, uključujući dva glavna stana i kafić Central Perk. Slijede ga jedan za drugim ostali članovi glumačke ekipe, od kojih većina sve to doživljava prilično emotivno.

oživljava ponovnim okupljanjem.”Sve mi se čini malo, cijela pozornica”, napominje Matt LeBlanc. “To je ipak nemoguće, jer nismo porasli”, odgovara Aniston. Nedugo nakon tog neugodnog momenta Matt LeBlanc se našali na svoj račun: Govori u svoje ime  (Sad je doduše nešto veći.)

Uskoro uspomene počnu navirati.  LeBlanc podsjeća Courteney Cox na to kako je pisala svoje rečenice iz scenarija  na kuhinjskom stolu, pokraj posude s voćem.

“Imali si onaj dugii govor”, kaže on, “borila si se s tim cijelu sedmicu i na kraju si ga napisala na stolu.  A onda, dok nisi gledala, ja sam ga obrisao. Bila si tako ljuta na mene. Cox se sada tome smije, prisjećajući se: “Imala sam toliko dijaloga skrivenih u ovim jabukama.”

2. Ekipa se uopće ne sjeća nekih epizoda

Matthew Perry ranije je rekao da se ne sjeća cijele tri godine svog druženja s prijateljima – no ispostavilo se da nije jedini.

Kada Aniston priča o epizodi iz pete sezone:  The One With The Ball (Ona sa loptom)  u kojoj se grupa satima dobacuje loptom, Schwimmer zbunjenog lica priznaje: “Ne sjećam se toga“.

“Postoje sezone koje nikad nisam gledala”, priznaje Kudrow kasnije. “Michel [Stern, njezin suprug] i ja počeli smo gledati neku epizode četvrte sezone, za koju sam mislila da sam gledala. Uživa u njima više nego ja, jer se osjećam posramljeno.”

Perry također nije ponovo gledao seriju, dok Schwimmer kaže: “Nisam je stvarno gledao 17 godina, sve dok je moja kćer nije počela gledati prošle godine, a to me nekako ponovo uvuklo”.

Ali kod ostatka ekipe to baš i nije tako. LeBlanc i Cox kažu kako su odgledali svaku epizodu.

“Bio sam tako ponosan što sam bio dio emisije, neke su stvari bile tako sjajne”, kaže LeBlanc, prije nego što se prisjetio omiljene scene u kojoj su sudjelovali Ross i njegove nove pantole iz epizode The One With All The Resolutions (Ona sa svim rezolucijama). “Ona stvar s kožnim pantolama me i dalje nasmije do suza”, kaže.

„Prije nekoliko dana, slučajno sam bio u kuhinji sa Marinom (njegova kćerka), večerali smo i rekao sam joj: Gledaj ovo, tako je smiješno, gledaj Davida“.

3. Postoji još nekoliko veličanstvenih momenata koje nismo ranije gledali

Nakon što smo tokom godina gledali nebrojene bloopere iz Prijatelja na YouTubeu, nismo mislili da postoji bilo koji koji nismo vidjeli.

Ispostavilo se da ih u „trezoru“ postoji još nekoliko, a emitovani su u novoj epizodi „okupljanja“

Postoji jedna doista prljava šala (koje nema u scenariju) koju ovdje ne možemo ponoviti, tokom scene u kojoj su Monica i Chandler u krevetu.

I još jedna, u kojem Perry veselo pleše u momentu kada se ne može sjetiti svoje rečenice, a dok on pokušava da ponovi scenu, LeBlanc i Schwimmer iza njega pokušavaju imitirati njegove pokrete.

4. Perryjeva potreba za smijehom ‘nije bila zdrava’

Perry je vjerojatno dobio najmanje vremena na ekranu od svih šest tokom ponovnog susreta, a kada je pušten trailer neki su obožavatelji izrazili zabrinutost zbog njegovog izgleda i govora (njegove prethodne borbe s ovisnošću dobro su dokumentirane).

Ipak, dirljivo govori o tome koliko su ga duboko pogodili neki dijelovi posla, a posebno prihvaćanje publike uživo u emisiji.

“Osjećao sam se kao da ću umrijeti ako se ne smiju”, kaže. “I to sigurno nije zdravo. Ali ponekad bih rekao svoju rečenicu i oni se ne bi smijali, a ja bih se oznojio i počeo grčiti. Ukoliko ne bih čuo smijeh koji sam trebao dobiti, izgubio bi se. Osjećao sam se tako svake noći. ”

Kasnije se prisjeća kako je prekinuo snimanje jedne scene nakon što se LeBlanc slučajno spotaknuo o tepih, na veliko oduševljenje publike. “Bio sam poput, neko se smije, ne mogu to podnijeti, moram se i ja smijati”, rekao je Perry.

Njegova želja za odobrenjem publike očito je utjecala na sav njegov rad. Kad je njegova predstava The End of Longing 2016. debitirala u Londonu, tokom izvođenja doživjela je nekoliko prepravki, kroz sedmice dodavajući više novih šala. Publika (uključujući i nas, BBC, op.a) koji su emisiju gledali više puta bili su iznenađeni kad su u kasnijim izvedbama pronašli potpuno nove dijelove dijaloga.

5. Upozorenje: Jedna scena nije za one osjetljive

Epizoda treće sezone „Ona gdje niko nije spreman“ omiljena je među fanovima, a većina će se prisjetiti priče u kojoj se Chandler i Joey svađaju zbog fotelje. U jednom trenutku epizode obojica se istovremeno bacaju na fotelju, preko namještaja, a Joey uspijeva sjesti prvi.

“Snimali smo tu scenu tri puta i odlično je prošlo“, prisjeća se koautroica serije  Marta Kauffman. “Sam bog zna zašto nam je trebalo da snimimo scenu četvrti put“, kaže ona. LeBlanc nastavlja: „Skočio sam preko stolića, nekako se spotakao, noge su otišle u zrak, a rame iskočilo iz zgloba.“

LeBlanc je već ispričao ovu priču u emisiji sa Jimmy Kimmelom, ali na ponovnom okupljanju zapravo vidimo originalne snimke – na kojima njegova ruka izgleda odvojena od tijela. “Došli su bolničari, morali su ga odvesti u bolnicu i to je bio kraj snimanja”, kaže sukreator David Crane.

Iščašeno glumčevo rame uključeno je u narednim epizodama, gdje je ubačena ideja o povredi ruke dok Joey skače po krevetu. Na taj način su fanovima „objasnili“ zašto mu je ruka u zavojima.

6. Povratak kviza

Schwimmer rekreira svoj kviz iz četvrte sezone, gdje se momci i djevojke takmiče jedni protiv drugih u tome ko koga bolje poznaje.

U novom krugu pitanja, Schwimmer traži od ženskih članova glumačke ekipe da identificiraju lik iz audio klipa snimljenog iz rane epizode. “To je moj majmun”, kaže tajnoviti glas.

“Gospodine Hinkle?” pita Kudrow. “Ne, kako se zove?”

“To je tip koji živi dolje”, kaže Aniston, pokušavajući se sjetiti. “Gospodin Wriggles?”

Vjerovatno ste pogodili da je tačan odgovor uvijek mrzovoljni gospodin Heckles. Srećom, bolje im ide u nekim drugim rundama.

7. A-listera ne nedostaje

Neke poznate osobe uključene su u šhow povnog okupljanja. Nećemo vam spoilati, ali postoji izuzetno poseban gost koji u duetu sa Lisom Kudrow pjeva Smelly Cat. Druge zvijezde jednostavno se pojave nakratko kako bi podijelile svoje iskustvo o utjecaju koji su Prijatelji imali na njihov život.

“Mama mi je kupila DVD-ove cijele serije dok sam išao u osnovnu školu”, objašnjava RM korejskog boy benda BTS-a. “Prijatelji su mi zaista pomogli da naučim engleski.” (Čuli smo već ovu priču, ali to je još uvijek lijepa anegdota).

U međuvremenu, dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai otkriva da je posebno osjetljiva na epizodu za The One With The Rutine, komičarki Mindy Kaling sviđa se The One with All The Kissing, a glumac Kit Harington posebno se divi “pivot” slijedu u petoj sezoni – gdje Ross , Chandler i Rachel pokušavaju ponijeti kauč uz stepenice.

“Moram reći da sam najsličniji Monici, jer sam opsjednut čistoćom”, kaže nogometaš David Beckham. “Puno putujem, uvijek sam u hotelima, uvijek mi nedostaje vremena, kad mi nedostaju djeca, nedostaje mi porodica, pustim Prijatelje, jer me to nasmijava.”

8. Lažni Joey mogao je postati Pravi Joey

Kreatori Kauffman i Crane te redatelj Kevin Bright dijele mnoge priče iza kulisa. Fanovi Prijatelja već su mnogo puta čuli za njih, poput onoga kako je Cox prvotno prošla audiciju za Rachel prije nego što je dobila ulogu Monice.

Ali i ovdje ima nekih novih momenata. Bright se prisjeća teškog postupka audicije za ulogu Joeya. Kaže da se odluka svela na LeBlanca i na još jednog glumca.

“Ali smiješno je u tome što je drugi glumac u konačnici završio u showu, u epizodi The One With Unagi. Ironično glumi Lažnog Joeya.”

To znači da je drugi glumac u utrci bio Louis Mandylor, koji se u epizodi šeste sezone pojavljuje kao dio radnje u kojoj Joey pokušava zaraditi novac pretvarajući se da ima identičnog blizanca.

9. Pojavljivanje prijatelja od Prijatelja

James Corden pita grupu ko se najglasnije smije i ko ima najspecifičniji smijeh, u tom trenutku svi gledaju prema Kudrow.

Ali onda: “Oh. Bože! Ne mogu vjerovati da mi nisi rekao!” viče Maggie Wheeler (koja je glumila Janice) sa strane pozornice, iznenađujući glumačku ekipu i pridružujući im se u ćaskanju na slavnom kauču.

James Michael Tyler, koji je glumio Gunthera, jedini je gost koji se pridružuje putem Zooma. “Bilo je to nezaboravnih deset godina u mom životu”, kaže on, “nisam mogao zamisliti bolje iskustvo.”

Da li je postojao neko koga gluci nisu voljeli tokom snimanja serije?

“Majmun”, odmah odgovaraju LeBlanc i Schwimmer, pozivajući se na Rossovog pratioca iz prve sezone, Marcela.

“Ja sam ljubitelj životinja”, kaže Schwimmer, “ali ono što se neminovno počelo događati bilo je da [scene] budu zbrkane jer majmun nije dobro obavio svoj posao. Dakle, morali bismo ponovno postaviti, ponovo snimati … to se stalno događalo, uvijek iznova.”

10. Friends: Film?

Nije lako jednoj seriji tokom 10 godina održavati britko pisanje, likove s kojima se ljudi poistovjećuju, dobro popraćenu linija dešavanja, izvrsnu hemiju na ekranu i visoku gledanost. Ali Prijatelji su to učinili.

Obožavatelji ovog američkog sitcoma često kažu, u polušali, da svaka situacija u životu može biti povezana s pričom o Prijateljima. I dok se neki dijelovi ovog okupljanja čine pomalo “blijedim“podstavljenima, u konačnici ovo je otmjeni i ugodni specijal koja neće razočarati.

Mnogi su fanovi godinama očajnički željeli okupljanje po scenariju – sa ekipom koja bi ponovila svoje uloge u novoj epizodi ili filmu.

Ali možete pretpostaviti kako su glumci reagovali na pitanje Cordena da li su i oni razmišljali o istom.

“Ne. Žao mi je, nisam”, kaže Kudrow. “Jednom sam čula Martu i Davida kako govore, i u potpunosti se slažem, da su vrlo lijepo završili show, životi svih aktera su lijepi i morali bi razotkriti sve one dobre stvari kako bi mogli stvoriti još priča. A ja ne želim kvariti ničiji sretni završetak’ Također, u mojim godinama da budem „smotana“? Stop. Moraš nekada odrasti. ”

Amen.

federalna.ba/BBC

RH Saloni Živinice