22 Juna, 2021 6:03 PM
Zovko Mobility
epa08889417 High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell, during an interview with EFE, via videoconference in Brussels, Belgium, 16 December 2020 (issued 17 December 2020). Borrell is optimistic that there will be an exit deal for the UK. In his 34-year experience in European affairs, deals are always reached at the last minute and the price of a no-deal exit is too high to afford, he said. EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Borrell s vođama Zapadnog Balkana o proširenju i geopolitičkim izazovima

Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na početku sastanka s vođama sa Zapadnog Balkana danas u Briselu izjavio da će biti sagledani ne samo proširivanje, već i širi geopolitički izazovi u regionu.

Borrell je rekao da je sastanak prilika da se čuje kako se gleda na izazove na Zapadnom Balkanu, strategijskom području za Evropu, a cilj je da se čuju stanovišta, brige, i zamisli evropskih partnera, i da zajedno razmisle kako mogu bolje da djeluju zarad zajedničke budućnosti.

“Nadam se da će nam ta razmjena pomoći da bolje razumijemo region i kako da zajedno djelujemo da bismo se pozabavili tim širim geopolitičkim izazovima s kojima se oni sučeljavaju, naveo je visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

Takođe, dodao je on, treba da sagledaju šire političke prilike u regionu, ne samo kad je riječ o proširivanju, pristupanju u članstvo Evropske unije, već i sa stanovišta geopolitičkog pristupa cijelom regionu.

“EU je na zasjedanju šefova diplomatija prošle sedmice stala na stanovište da je Zapadni Balkan jedan od glavnih prioriteta za Uniju i postignuta je saglasnost da se osnaži predanost tom regionu i svako ko razumije zbivanja u regionu razumije da se to ne dovodi u pitanje, ali se to mora učiniti vidljivim”, rekao je Borrell.

Ministri inostranih poslova EU su, po riječima Borrella, podržali snažan široki evropski angažman koji, kako je istakao, ide povrh samog proširivanja.

On je dodao da se dosad mahom razumijevalo da taj proces ide brže ili sporije, uz otvaranje i zatvaranje poglavlja, ali danas žele sveukupan geopolitički pristup regionu i ne da se samo usredsrede na proširivanje.

Na sastanku učestvuje i komesar za proširenje Oliver Varhelyi, premijeri Srbije, Ana Brnabić, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Albin Kurti, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice