22 Juna, 2021 6:54 PM
Zovko Mobility

Potresne slike sa Bliskog Istoka: Pred očima svijeta raste broj žrtava

Broj žrtava u Gazi porastao je na 122. U izraelskim napadima ubijeno je 31 dijete, a više od 900 osoba je ranjeno. Gaza je izložena najtežem bombardovanju do sada. Ne miruje ni Hamas, poginulo je osam Izraelaca, među njima dvoje djece.

Izraelsko-palestinski sukob ušao je u peti dan, bez znakova popuštanja. Naprotiv, sukob postaje sve nasilniji. Izraelska vojska svim raspoloživim sredstvima iz zraka, s kopna, ali i mora napada pojas Gaze. Cilj je, kažu, uništiti mrežu Hamasovih tunela i tako zaustaviti dolazak oružja u Gazu. Hamas odgovara. Stotine raketa ispaljene su iz Gaze ka različitim lokacijama u Izraelu. I jedni i drugi broje mrtve i ranjene. Na obje strane stradaju djeca.

– Moj brat, njegova trudna supruga i njihovo četvero djece su ubijeni. Oni nemaju milosti, ne štede ni djecu, ni odrasle, ni mlade, ni stare, ni žene, neka im se Bog smiluje – kaže stanovnik Gaze Fadi Tanani.

Očajni stanovnici Gaze napuštaju svoje domove. Sklonište traže u školama koje su pod okriljem Ujedinjenih naroda.

– Planirali smo otići tokom noći. Međutim, izraelske bespilotne letjelice i avioni stalno su nas bombardirali. Kada je svanulo, pobjegli smo u školu. Sve iza nas je uništeno, ništa nije ostalo – kaže stanovnica Gaze Hedaja Maruf.

Stradanja civila su velika, ali uprkos tome, nijedna od zaraćenih strana ne pokazuje namjeru da popusti.

– Hamas je doveo ovu borbu na novi nivo koji je zbunio izraelsku okupaciju i koju nisu očekivali. Čak je i Izrael u šoku. Imamo novo kreativno oružje u sukobu i borbi protiv izraelske okupacije – poručio je glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum.

– Rekao sam da ćemo napasti Hamas i druge terorističke organizacije i zadati im ozbiljne udarce, i to ćemo i učiniti. Oni plaćaju i nastavit će skupo plaćati. Još nije gotovo. Lideri Hamasa su mislili da nam mogu pobjeći, ali ne mogu – izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Na granici s pojasom Gaze, priobalne enklave koja je dom za dva miliona ljudi i koju Izrael godinama drži pod opsadom, izraelska vojska gomila svoje trupe. Sukobi se šire i na druga područja. Izraelski vojnici su ubili šest Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali. Na ulicama izraelskih gradova gdje žive Jevreji i Arapi vlada teško nasilje. Izraelski lideri upozoravaju – sve smo bliže građanskom ratu.

– Jesmo li poludjeli? Dosta! Pozivam sve, sve lidere, bilo koga ko može utjecati. Svako neka utječe u svoje ime i kaže ljudima: ‘Prijatelji, ostavite se ovoga, nemojte biti ludi!’ Mi smo građani jedne zemlje, jedno smo društvo – istakao je predsjednik Izraela Ruven Rivlin.

Kraj izraelsko-palestinskog sukoba se ne nazire. Posredovanje Egipta u pregovorima o prekidu vatre još nije dalo nikakve rezultate. Izrael je, navodno, odbio sve inicijative za postizanje primirja, čak i privremenog, prije nego što unište vojne sposobnosti Hamasa i drugih frakcija u Gazi.

Međunarodna zajednica bez konkretnih poteza

Da li je međunarodna zajednica nemoćna u zaustavljanju izraelsko-palestinskog sukoba? Evropska unija se proglasila nesposobnom za posredovanje u ovoj situaciji. Joseph Borel, visoki komesar Unije, poručuje da samo SAD mogu spriječiti rat. U međuvremenu, Turska najavljuje slanje trupa u mirovnu misiju na područje Palestine. Zastupnici u Američkom kongresu oprečnih stavova o aktuelnom sukobu.

– Mi, kao Amerikanci, imamo dužnost stati na stranu Izraela u suočavanju sa ovim napadima terorista i bombaša samoubica, kao i ovih zloćudnih režima koji imaju isti cilja, a to je ubijane Jevreja. Sada je vrijeme da budemo uz Izrael – poručila je Elaine Luria, članica Zastupničkog doma Američkog kongresa.

– Pomozite mi da shvatim računicu. Koliko Palestinaca mora poginuti da bi njihovi životi bili vrijedni? Život pod aparthejdom lišava sve Palestince ljudskog dostojanstva. Sve dok poruka iz Washingtona glasi kako naša vojska bezuvjetno podržava Izrael, Netanjahuaova ekstremistička, desničarska vlada će nastaviti širiti svoja naselja, rušiti domove i da sve izglede za mir učini nemogućim – istakla je Rashida Tlaib, članica Zastupničkog doma Američkog kongresa.

federalna.ba

RH Saloni Živinice