2 Decembra, 2022 1:44 AM
Zovko Mobility

Snimljeni zvuci NASA-inog helikoptera na Marsu

Američka svemirska agencija podijelila je danas snimljeni zvuk svog malog helikoptera koji je izveo letove u razrijeđenom vazduhu na planeti Mars.

NASA-ina laboratorija u Kaliforniji objavila je danas prve audio snimke ikad napravljene sa Marsa, snimljene na četvrtom probnom letu helikoptera Ingenuity na Marsu 30 aprila.

Tihi zvuk elisa helikoptera koje se okreću više od 2.500 obrtaja u minutu jedva se može čuti. Skoro zvuči kao komarac iz daleka ili neki drugi insekt koji nisko leti.

To je zato što je helikopter težak 1,8 kilograma udaljen više od 80 metara od mikrofona na roveru Perseverance. Naleti vjetra takođe su pokrili zvuk helikoptera.

Naučnici su izolovali zvuk elisa i uvećali ga da bi se lakše čuo.

Ingenuity, prva letjelica koja je letjela na drugoj planeti, stigao je na Mars 18. februara pričvršćen uz trup rovera Perseverance. Prvi njegov let bio je 19. aprila.

Nasa je nazvala prostor gdje je letjelica uzletjela i gdje se spustila Polje braće Wright u čast Wilbura i Orvillea Wrighta, koji su obavili prvi let avionom na svijetu 1903. godine.

Tehnička demonstracija letova na Marsu, koja košta 85 miliona dolara, trebalo je da se završi prije nekoliko dana, ali je NASA produžila misiju za najmanje još jedan mjesec da dobije dodatno vrijeme letenja.

Probnim letom danas popodne pokušano je da se ostvari duplo veća visina, do 10 metara. Helikopter je takođe upućen na drugo mjesto za spuštanje.

Sada kada je završena prva faza sa helikopterom, NASA-in rover na Marsu može da počne potragu za kamenjem koje može da ima znake prošlog mikroskopskog života. Uzorci će biti sakupljani za povratak na Zemlju.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice