25 Septembra, 2021 11:31 PM
Zovko Mobility

Dva kluba, jedan teren i zajedno – bez razdruživanja

Susjedski odnosi su tema mnogih, posebno političara u našoj zemlji. Nerijetko od njih slušamo o podjelama i netrpeljivosti. Nemogućnosti zajedničkog života. Prijete i razdruživanjem. Uvjeravaju da ova država nema budućnost. Da se narodi ne vole i ne poštuju. Da ne možemo jedni s drugima. No, je li tako u realnosti? Jedan od niza priloga da to nije tako zabilježila je Azra Delmanović. Dva kluba, jedan teren, zajednička podrška, isti protivnik – politika.

Nacionalni šavovi moraju da zarastu, kažu nam momci iz fudbalskih klubova Memići i Borac. Iako dolaze iz različitih entiteta, dokaz su da  ljudskost, zajedništvo i uvažavanje   liječi stare rane. (IT TON sa treninga) Borac nema vlastiti teren, ali ima volju za sportom,  koju su prepoznali iz Memića i svoj im teren stavili na raspolaganje. Tako dva kluba, jedan iz RS –a, a jedan iz Federacije pokazuju da zajedništvo, sloga i međusobno uvažavanje nisu samo ideal. Za njih je to svakodnevica u kojoj riječ podjela ne postoji.

– Mi to ovdje ne osjetimo, nas to ne zanima. Nas samo zanima sport, fudbal i druženje, kako se ko zove, eto, nemam pojma – priča Jugoslav Pelemiš, predstavnik FK Borac.

Memići se takmiče u trećoj kantonalnoj ligi Tuzlanskog kantona, a Borac u ligi koja okuplja timove sa područja Zvornika. Jedni drugima su podrška u svakom smislu te riječi.

– Odemo svi zajedno popijemo kafu, podržavamo se. Oni su nas zadnju utakmicu bodrili, tako ćemo i mi sad ovu utakmicu podržat njih – kaže predstavnik FK Memići Asmir Alić.

Prvi među jednakima, kako sebe nazivaju predstavnici ova dva kluba, ideju o zajedništvu uspješno prenose i na igrače. Svjesni su da će uvijek biti onih koji žive u prošlosti, ali su sigurni da svojom voljom takve mogu nadjačati.

– Ima ljudi koji to kritikuju, osuđuju, ali ja smatram da dobar sportista mora biti i dobar čovjek. Po meni je to jedina formula i meni je izuzetno drago što se to desilo, što su momci tu i nek se osjećaju kao kod kuće – ističe fudbaler FK Memići Selver Čirak.

– Političke teme nisu dio naših razgovora. Jednostavno, smatramo da bilo kakva prepirka vezana za rat koja jeste dio naše prošlosti, nema mjesto u sportu. Družimo se s igračima izvan terena i imamo jako prisan i ljubazan odnos – navodi fudbaler FK Borac Đorđe Đorđić.

Uprkos volji, trudu i posvećenosti nijedan od igrača iz oba kluba ne prima nikakvu novčanu naknadu. Sve što rade, rade isključivo iz ljubavi i želje za uspjehom. S druge strane, oni na visokim funkcijama u našoj zemlji, koji nas svakodnevno podsjećaju na stare rane, imaju novac, ali ne i razmišljanje koje nas može voditi naprijed. Na pitanje da li će doći bolje vrijeme ne možemo dati odgovor, ali smo dali primjer koji ulijeva nadu i na koji se mogu ugledati najodgovorniji, politički lideri u našoj državi.

federalna.ba

RH Saloni Živinice