16 Maja, 2021 1:39 AM
Zovko Mobility

Nedžad Husić: Nikada se ne bih bavio nekim drugim sportom

Nakon osvojene srebrene medlaje na Evropskom taekwondo prvenstvu bh. reprezentativac Nedžad Husić, zajedno sa svojim trenerom Harisom Husićem, govorio je za naš sportski magazin. Osim Husića, na Evropskom prvenstvu srebrenu medalju osvojila je Marija Štetić.

Haris kaže da su se nadali nekom uspjehu na EP-u.

“Otišao je u kategoriju težu nego što treba da ide na OI i zbog toga smo malo bili skeptični. Kad su počele borbe, onda se osladi, onda očekuješ.”

Nedžad ističe da je u žrijebu imao četiri nositelja i da suočio sa njima trojicom.

“Pobijedio sam dvojicu, a nažalost od trećeg sam izgubio u finalu. U petoj borbi sam izgubio. To što su oni nositelji meni stvarno ništa ne znači jer ja sam tu došao da se borim i da im se suprotstavim. Jednog dana i ja ću vjerovatno biti nositelj, u par navrata sam već bio pa sam razumio tako te neke stvari. I nisam se uopšte ustručavao.”

Trener ističe da je Nedžadu ovo već druga seniorska godina.

“Mi smo već 2019. krenuli na Svjetsko prvenstvo seniorsko gdje je on u četvrtoj borbi izgubio, borbi za medalju. Ima iskustva sa seniorima ali je imao povredu te 2019., u septembru, na Bosnian Open turniru gdje je imao povredu meniskusa. Vratio se nakon operacije i sad ide na bolje.”

Navodi da je i Marija Štetić osvojila srebrenu medalju.

“Ona je četiri borbe radila. Četvrtu je izgubila u finalu od hrvatske poredstavnice.”

Haris navodi da nije nezadovoljan svojom karijeru jer je najbolje godine proveo u ratu.

“Poslije toga smo izgubili taekwondo kadar, ali i finansije. Niste imali iskustva da vidite kako drugi rade, šta rade, koliko vam treba novca da odete negdje. Sve je to finansirano preko roditelja. Doduše i sad je taj isti sistem, s tim što sad imamo neki finansijski budžet. Na kraju krajeva i radimo, zaposleni smo.”

Na pitanje koliko je otac utjecao na njega da se bavi taekwondom, Nedžad kaže: “U početku je pokušao utjecati, ali kasnije je bio period kad je mama rekla ako ne želiš trenirati taekwondo, nemoj. I onda sam ja ušao u kadete, juniore polako, vratila mi se volja i nastavio sam trenirati. Došao sam sad u situaciju kada nikad ne bih prestao i ne bih se nikada bavio nekim drugim sportom. Već sam uspio u jednu ruku, mada je veliki put preda mnom.”

I Harisov drugi sin, Benjamin, je krenuo očevim i bratovim stopama.

“Dobar je. Ne želimo da mu pravimo pritisak preko Nedžada, da li vezano za školu, za rezultat. On je malo krupniji trenutno i sad ima malo veću problematiku sa kilažom. Volio bih da ga pustimo malo da bude slobodniji u ovom periodu jer u našoj državi ne prepoznaju kadete i juniore. Tek vas prepoznaju kad dođete u seniore”, kaže Haris.

Nedžad kaže i da mu je brat rekao da nije dovoljno dobar je je on evropski prvak, a Nedžad viceprvak.

O uspjehu taekwondo kluba Novi Grad, Haris kaže: “Od 2013. smo počeli ozbiljne rezultate da ganjamo. Prije toga smo imali par takmičara koje smo gurali ka olimpijskim takmičenjima i evropskim prvenstvima. Sve se završavalo na prvom i drugom kolu. Naš prvi zvanični rezultat evropskog kadetskog prvenstva smo uzeli drugo mjesto 2013., sa Adnom Borić. Poslije godinu dana smo sa Adnom uzeli još jednu medalju. Onda je to malo dalo elan djeci odje, da vide da možemo uzeti medalju. I Nedžad je bio na evropskom i svjetskom kadetskom prvenstvu gdje je za borbu za medalju izgubio dva puta. Dok nisu došli medalja Nedžadova sa juniorskog, pa sa svjetskog juniorskog prvenstva. I djeca osjete da mogu. Katarina Krajišnik isto evropska prvakinja. I ona je jedna od nada. Džejla Makaš evropska prvakinja. Svi prate seniore, niko ne prati kadete i juniore.”

Nedžad ističe da mu je najdraži rezultat na juniorskom svjetskom prvenstvu.

“U maju imamo olimpijske kvalifikacije. Nedžad može biti svjetski prvak a da ne ode na Olimpijadu. Malo je to drugačije kod taekwondoa”, ističe Haris.

Navodi i da prvi put imaju pozitivan budžet i da se ne mora od institucija tražiti pomoć za odlazak na prvenstvo.

federalna.ba

RH Saloni Živinice