16 Maja, 2021 1:49 AM
Zovko Mobility

Dodijeljene nagrade novinarima, priznanje i za FTV

A uprkos pritiscima, zastrašivanju i strahu, novinari su itekako radili svoj posao, otkrivali afere i bavili se bitnim, građanskim pitanjima. Za to su dobili i nagrade. Federalnoj televiziji, našim kolegama u Bihaću, Društvo novinara BiH dodijelilo je posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama. Priznanje Novinar godine za 2020. dobila je Semira Degirmendžić sa portala Fokus, koja je otkrila aferu u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine.

Osim što je rezultiralo pokretanjem sudskog procesa protiv odgovornih, otkrivanje afere Respiratori dovelo je i do zaokreta u javnosti kada je u pitanju odnos prema korupciji i kriminalu. Osnovni su to razlozi zbog kojih je Semira Degirmendžić jednoglasno proglašena Novinarkom godine.

“Zasigurno je ona velika čast, priznanje ali i poticaj za dalji rad, obaveza i odgovornost da i ja i moja redakcija nastavimo raditi ovako zbog čega smo upravo i dobili ovu nagradu”, kazala je ona.

Kolege iz Informativno-tehničkog centra Federalne televizije u Bihaću zaslužili su posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama, a nagrada za životno djelo pripala je Halidu Rifatbegoviću, koji je do penzionisanja radio u Dokumentarnom programu naše kuće.

“Prošla godina u USK-u, osim korone, obilježena je migrantskom krizom. Provodili smo s njima dane i noći, kisnuli, mrznuli se, kako bismo pokazali javnosti da oni zaista zaslužuju više i da moraju dobiti više. Upravo to je bio light motiv svakog našeg javljanja – da ispričamo ne političku i ne ekonomsku, nego ljudsku priču”, kaže Enesa Hrustanović, dobitnica posebnog priznanja.

Rifatbegović podsjeća kako novinari nemaju radno vrijeme: “Na dispoziciji su praktično 24 sata – kad se nešto dogodi, po snijegu, kiši, oluje, poplave – novinari su tamo – često i svoj život dovode u pitanje da bi izvršili zadatak, ali je to časna i lijepa profesija”.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. U oblasti televizije priznanje je uručeno uredniku Žurnala Amarildu Gutiću, Hrvatski radio Bobovac iz Vareša najbolji je u segmentu radionovinarstva, a banjalučki portal Buka proglašen je najboljim pisanim medijem.

federalna.ba

RH Saloni Živinice