16 Maja, 2021 2:23 AM
Zovko Mobility

Bilajac: Bez slobodnih medija nema slobodnog društva

Sa domaćeg terena, zbog priče o domaćem i nimalo iznenađujućem problemu – izbornim prevarama, novinari Centra za istraživačko novinarstvo na korak su do međunarodne nagrade European Press Prize, u kategoriji za istraživačko novinarstvo. Riječ je o nagradi koja se dodjeluje za najveća dostignuća u evropskom novinarstvu. Gost Federacije danas bio je Nino Bilajac, jedan od autora nominirane priče.

Sa Mubarekom Asanijem je razotkrio mrežu trgovaca glasovima u Brčko distriku, a zbog priče su uslijedila hapšenja i optužnice.

Kaže da je oko 1200 priča, iz 47 država u Evropi, imalo mogućnost nominacije.

“Mi smo ušli u uži krug za nagradu koja se odnosi na istraživačko novinarstvo. Uži krug od pet priča. Početkom juna bi trebalo da se ozvaniči ko je dobitnik te nagrade. Bez obzira da li mi uzeli tu nagradu ili ne, mislim da je ovo jako, jako bitna stvar za jednu malu državu kakva je BiH, s tim da smo u takmičenju sa stvarno jakim pričama.”

Navodi da je mjesec dana prije održavanja izbora bila zaista teška situacija sa pandemijom, ali da su nekako uspjeli finalizirati priču.

“Pritisaka nije bilo, nema ih ni sada, što ne znači da ih neće biti. Uzimajući u obzir situacija da novinari zaista nisu zaštićeni u našoj državi. Na federalnom nivou postoji dio jednog zakona, propis koji reguliše ili predviđa da svi trebaju snositi sankcije koji  vrše pritisak nad novinarima, ali bojim se da to nije u praksi onako kako bi trebalo da bude. Bilo je teško doći do svih tih ljudi. Bilo je i straha i uzbuđenja, adrenalina, ali zasad je ovako kako jeste i nadam se da će ovako ostati.”

Na pitanje koliko je teško biti novinar u BiH odgovara: “Zavisi kako kome. Nama je jako teško jer mi postupamo zaista onako kako bi svi novinari trebali da postupaju. Prije svega, da je tačna informacija. Ali postoje, nažalost, i neke druge kolege novinari kojima je to vrlo lako jer su pod kontrolom određenih političkih struktura. Tu postoji taj nesrazmjer između nas, slobodnih novinara i njih, neslobodnih novinara.”

Bilajac ističe da je osnovni problem što pojedine institucije ne shvataju da su, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dužne novinarima pružiti sve podatke koji mogu biti predmet istraživanja.

“To su pogotovo podaci koji se tiču potrošnje javnog novca. Tu nastaje panika, tu nastaju problemi i čim neko nešto krije, onda nešto nije uredu.”

“Svaka druga CIN-ova priča ima neki rezultat. Odgovornost medija je najveća. Jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva. Naše društvo nije slobodno i to je ogledalo naše medijske situacije, a ona je ogledalo države.”

federalna.ba

RH Saloni Živinice