16 Maja, 2021 12:40 AM
Zovko Mobility

Za Dan općine Stari Grad svečano otvoren rekonstruisani Vrtić ‘Bulbuli’

Poslije više od 25 godina od njegovog razaranja tokom agresije na Sarajevo, danas je svečano otvoren rekonstruisani vrtić “Bulbuli” na Bistriku.

Općina Stari Grad upriličila je otvaranje vrtića na jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove lokalne zajednice, 2. maj, Dan općine. Riječ je o zajedničkom projektu Općine Stari Grad i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo vrijednom skoro million konvertibilnih maraka. Zahvaljujući novom, potpuno opremljenom vrtiću, od septembra će JU ”Djeca Sarajeva” moći primiti još 80 polaznika vrtića.

Svečanu vrpu presijekli su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, a pridružila im se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i dopredsjedavajući OV Stari Grad Malik Garibija u čijem je mandatu ministra za socijalni rad KS ovaj projekat dogovoren.

U općini Stari Grad do sada su djelovala samo tri javna vrtića Biseri, Bajka i Pčelica i u svaki od njih Općina Stari Grad uložila je značajna finansijska sredstva za obnovu objekata i izgradnju dječijih igrališta.

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, opredjeljenje općinskog načelnika Hadžibajrića da osigurava što bolje uslove najmlađima u Starom Gradu ogleda se i u tome što je u prethodnih dvanest godina sagrađeno 13 potpuno novih dječijih igrališta i obnovljeni svi školski sportski tereni.

“Još davne 2015. godine smo dolazili ovdje i tada sam obećao da ćemo krenuti u rekonstrukciju. Radi se o velikoj investiciji, tako da smo morali sačekati da se uključi i KS. Objekat je bio toliko devastiran da je možda lakše bilo srušiti ga i napraviti novi. Ipak, mi smo krenuli u ovaj veliki poduhvat i renovirali sve od podruma do krovne konstrukcije. Sve je sanirano, učvršćena konstrukcija, opremljeno i sada imamo jedan predivan objkekat, sigurno među najljepšim obdaništima u Kantonu Sarajevo“, kazao je Hadžibajrić.

Istakao je da mu je posebno drago što Općina Stari Grad na ovakav način obilježava 02. maj, dajući značaj ovom datumu predstavljanjem novih projekata za budućnost naše djece.

Rekonstrukcija Vrtića “Bulbuli” počela je u augustu prošle godine. U potpunosti je obnovljen objekat ukupne površine skoro 400 m2, a izvedeni su svi građevinski radovi u unutrašnjosti, na krovnoj konstrukciji, montiran solarni sistem, uvedeno podno grijanje, postavljene nove elektroinstalacije i hidroizolacija, novo dječije igralište.

“Zadovoljstvo nam je biti dio ovog projekta. Nastojat ćemo nastaviti ovim putem i širiti kapacitete JU Djeca Sarajevo. Imati ovako dobar start znači da će ovi mališani postizati mnogo. Odrastati u lijepom, čistom i funkcionalnom ambijentu beskrajno je važno“, izjavila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota – Muminović.

Svečano otvaranje Vrtića “Bulbuli” svojim nastupima uveličali su polaznici Vrtića “Pčelica” i “Biseri” kojima su na kraju načelnik, ministrica i gradonačelnica uručili prigodne poklone.

Zamjenica direktorice JU “Djeca Sarajeva” Abida Kapetanović izrazila je zahvalnost za ovaj značajni projekat, te uručila prigodne zahvalnice načelniku Hadžibajriću i ministrici Hota-Muminović.

Prikazane su i video poruke načelnika pobratimskih općina koji su čestitali 2. maj, Dan općine: Bužgulašvili Vadim Albertovič, načelnik distrikta Aleksejevski Moskva; Ahmet Pekyatırmaci, načelnik Općine Seldžuk u Konyi; Jure Brkan gradonačelnik Makarske i Mustafa Dindar, gradonačelnik turske općine Osmangazi.

Obnova Vrtića “Bulbuli” trajala je osam mjeseci, a JU ”Djeca Sarajeva” ima u planu raspisivanje javnog konkursa za nove polaznike koji bi u vrtić trebali krenuti već od septembra.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice