16 Maja, 2021 2:14 AM
Zovko Mobility
epa09167667 European Union High-Representative for Foreign Policy and Security Policy Josep Borrell speaks during a joint press conference with Kosovo's Prime Minister at the EEAS building in Brussels, Belgium, 29 April 2021. EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Borrell: Sloboda medija pod prijetnjom

U vrijeme kada je nezavisno i slobodno izvještavanje medija važnije nego ikad, sloboda medija i dalje je pod prijetnjom, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Novinari i dalje imaju teške radne uslove sa sve većim finansijskim i političkim pritiskom, nadzorom, proizvoljnim zatvorskim kaznama ili nasiljem zbog obavljanja svog posla, naveo je Borrell, a prenosi Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Prema opservatoriji Organizacije UN-a za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO), od 2020. godine ubijeno je 76 novinara, dok je mnogo više uhapšeno, uznemiravano ili se nalazi pod prijetnjom.

Borrell je rekao da posebno zabrinjava rodno zasnovano nasilje usmjereno na žene novinarke.

Prema njegovim riječima, više od 400 novinara koristilo je 2020. godine mehanizam EU za zaštitu ljudskih prava, dok je EU preduzela akcije za podršku novinarima, nezavisnim medijima i borbu protiv dezinformacija u kontekstu epidemije koronavirusa.

Borrell je rekao da je EU odlučna da učini više, da će nastaviti koordinaciju s međunarodnim organizacijama i mehanizmima i da će uvoditi nove pristupe.

“Sloboda informisanja i sloboda govora moraju svuda da se promovišu i da se štite. EU će nastaviti da se zalaže protiv bilo kakvih ograničenja slobode izražavanja i cenzure”, naveo je Borrell.

Sloboda medija je kamen temeljac demokratskog društva, koje može da napreduje samo ukoliko građani imaju pristup pouzdanim informacijama, dodaje se u saopštenju.

Svjetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN-a 1993. godine, kako bi se podsjetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice