16 Maja, 2021 12:54 AM
Zovko Mobility

Bihaćka bolnica pred kolapsom, hoće li 900 uposlenika dobiti plaće?

Ljekari, zdravstveni radnici – oni rade za sve praznike, državne, vjerske i ne mogu raditi online. Posebno su izloženi u doba pandemije. Svakodnevno rizikujući vlastite, spašavaju živote građana. Uposlenike u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, pored straha za vlastiti život, veoma brine i da li će na kraju mjeseca dobiti plaću. Od sutra će im najvjerovatnije biti blokiran račun i to zbog pravosnažne presude jedne farmaceutske kompanije. Ovoj ustanovi bit će nemoguća nabavka bilo kojeg lijeka.

Jedan od uvjeta dobavljača je i pokretanje ESWL aparata za razbijanje kamenca, koji je Kantonalna bolnica iznajmila od ove farmaceutske firme, što nadležni, u datom roku, nisu riješili. Ukoliko se, ipak, sutrašnja blokada i odgodi, to je samo privremena injekcija i kupovina vremena da se iznađe konkretno rješenje.

– Rješenje problema tek predstoji, jer ostaje i dalje dug od 2,5 miliona glavnice i oko 300.000 KM kamate. Tako da će to tek onda biti predmet razgovora kako to platiti – kaže Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Ukupna dugovanja bolnice prema dobavljačima s kamatama iznose oko 15 miliona maraka i jedna od opcija je kreditno zaduženje.

Šef finansija ZZO USK-a Šemsudin Dervić smatra da bi rješenje bilo podizanje kredita uz povoljnu kamatnu stopu i grejs period

– Da se jednom podvuče i da se vidi šta ne funkcioiniše. Ima odjela koji savršeno funkcionišu, ali ima i odjela koji ne opravdavaju svoj rad – ističe Dervić.

Ipak, ni to neće riješiti probleme bolnice jer su njeni rashodi kontinuirano veći od prihoda. Razlog je, kažu, što i ZZO plaća samo usluge prema osiguranim licima.

– Kantonalna bolnica mora pružiti uslugu i osiguranim i neosiguranim licima. Mi moramo zbrinuti te pacijente. Ko će taj račun platiti, tu je problem. Nama ZZO kaže da imamo viška radnika, da, prema njihovom ugovoru i broju osiguranih lica – naglasio je Havić.

Covid pandemija sa četiri odjela i intenzivnom njegom povećala je obim rada, plate su ostale iste, sad su još i neredovne.

– U proteklom periodu bitke s covidom svi bolesni su gledali u zdravstvene radnike, ne pitajući za cijenu. Dajte tako da razmišljamo i sada kada se situacija smirila, kad je ZZO u plusu, da razmišljamo kako unaprijediti njihov rad – poručuje Zikrija Duraković, predsjednik Komisije za budžet u Skupštini USK-a (POMAK).

Prema riječima ministra zdravstva USK-a Murisa Halkića, u toku su i pregovori sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru gdje, kako kaže, svako traži veću plaću, a da pri tome tranše za zdravstvene ustanove nisu dovoljne ni za isplatu postojećih troškova za plaće.

Sve su ovo dugoročni, veliki i prije svega politički uvjetovani planovi. Međutim, prvi od brojnih problema koji će iz ovih dugovanja proizići je već sutrašnja blokada računa koja će onemugućiti isplatu plate, ali i redovan rad i zdravstvenu uslugu za oko 300 hospitaliziranih pacijenata.

federalna.ba

Bihać Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić

RH Saloni Živinice