10 Avgusta, 2022 4:11 PM
Zovko Mobility

Haris i Eldar ostvarili everesting: u usponu na Plješevicu prešli 82 km

Everesting je planinarski izazov istrčati 8.848 metara nadmorske visine kao kod Mont Everesta na nekoj uzbrdici koja ispunjava uvjete. Haris Husanović i Eldar Osmančević uspjeli su to ostvariti na jednoj od zahtjevnijih staza Plješevice, trčeći neprekidno skoro 28 sati ušavši tako u planinarsku kuću slavnih.

Na izazov za koji su se spremali u teretani i trenzima koji su trajali i po devet sati ovi su momci krenuli uz podršku bihaćkih planinara, GSS-a i svojih prijatelja.

– Na početku smo krenuli jako pa smo izgubili na snazi, držali smo ritam. Izabrali smo možda jednu od težih staza na Plješavici gdje smo imali uspon od 1.700 m odnosno 415 evelacije i 25 posto nagib terena. Teren je bio težak, imali smo snijega na stazi i blata. Sve u svemu, težak izazov – priča Haris Husanović.

– Imao sam jedan manji pad u trećem krugu koji je, nasreću, prošao bez ozljeda – dodaje Eldar Osmančević.

Akteri ovog izazova su sretni i ponosni, ali, kažu, podrška GSS-ovaca koji su ih bodrili sve vrijeme bila je gotovo presudna.

– Svi su dali svoj maksimum. Bez njih ne bismo uspjeli. Okrepa i topli napici, uvijek nas je neko dočekivao – ističe Eldar.

– Imali smo dva punkta na startu i na vrhu. Momci su bili s nama 24 sata tehhnički i fizički – napominje Haris.

Istrčati 82 kilometra za 30 sati cilj je koji su sebi postavili sami i postigli i bolje rezultate. Trening je to kažu i duha i tijela i pokazatelj njima, ali i svima da se uz trud i volju može sve.

– Kad smo ušli u noć postalo je teže jer smo se Haris i ja dogovorili da tu trku uradimo ispod 30 sati. Kad smo pogledali na sat pred zoru morali smo ubrzati – prisjeća se Eldar.

Bilo je, kažu, svakako i teških trenutaka koje su prebrodili bez povreda, ali ni u jednom trenutku odustajanje nije bilo opcija.

– Osmo i deveto ponavljanje je bilo kritično. Počeli su bolovi u nogama koji su nakon pojačanog uzimanja elektrolita i magnezija popustili – priča Haris.

Ovaj izazov ostvarilo je do sada samo 420 ljudi koji su upisani u kuću slavnih Everestinga. Do sada su to ostvarila samo četiri bh. predstavnika: Adnan Behulović i Jasmin Pajević u januaru na Bjelašnici i Haris Husanović i Eldar Osmančević ovog aprila na Plješevici.

federalna.ba

RH Saloni Živinice