29 Septembra, 2022 3:59 PM
Zovko Mobility

Afera ‘Non-paper’ u punom zamahu, Janša zvao Džaferovića

Diplomatski skandal, potvrde pa negiranja. Aferi “Non-paper” se ne nazire kraj. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s premijerom Slovenije Janezom Janšom koji je rekao da ne postoji nikakav dokument o prekrajanju granica, a koji se može dovesti u vezu sa Vladom Slovenije. Navodi, podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dani počinju iščekivanjem novog dokumenta u kojem se neko iz svijeta bavi budućnošću naše zemlje. Za sada se zna za tri. Jedan od njih bavi se komadanjem BiH. Slovenski predsjednik Borut Pahor prvi je članove Predsjedništva BiH pitao možemo li se mirno razići. Ili je bar bio prvi za kojeg se otkrilo. Mjesec dana kasnije poručuje da tada ništa o non paperima nije znao. Pitanje je bilo odraz zabrinutosti.

“Na posljednjem sastanku s članovima Predsjedništva BiH nisam znao ništa o ‘non paperu’, ni prije ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem”, rekao je Pahor.

Janša razgovarao s Džaferovićem, demantirao postojanje non-papera

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva BiH Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegov…

Dok slovenska opozicija traži hitan odgovor obavještajnih službi, non paper izazvao je niz dilema: prvo istinitost dokumenata, zatim cilj i najvažnije: ko bi ovakav prijedlog podržao. U svojim reagovanjima mnogo je onih koji poručuju da budućnost BiH zavisi isključivo od domaćih lidera. Među njima je i HDZBiH. Poručuju, špekulanata je uvijek bilo i bit će.

“Non paper je non paper. On ne postoji, toliko o tome ima li ga ili nema. Jasno je da je neko nešto zapisao. Sad je li baš onako kako se predočava javnosti. Vidite da i tu imate neki demantij, pa onda zašto špekulirati o nečem što niko nije vidio. Mi trebamo napraviti reforme u BiH da upravo ne bi govorili o razlazu BiH. Trebamo osigurati da se Ustav poštuje u BiH da se ne bismo razilazili”, navodi Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Razlaza nema, poručili su iz SDA. Da utvrde, predsjednik ove stranke uputio je pisma predsjednicima Evropskog parlamenta i Evropske narodne stranke. Pojam mirni razlaz, piše, samo je mimikrija za ono što godinama zagovara Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

“Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz ‘non-papera’, udaraju na same temelje EU. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cijele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica.”

Pismo je, ispostavit će se, ovih dana najpopularniji vid komunikacije. Pa je tako i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pisao predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu i upozorava ga na opasnost cijele priče. Podsjetimo, slovenski premijer sporni non paper dostavio je upravo Mišelu. On to nije ni potvrdio ni demantovao.

federalna.ba

RH Saloni Živinice