12 Aprila, 2021 4:46 AM
Zovko Mobility

KCUS, Verlab i FUCZ pod lupom istražnih organa

Nastavljene su istražne radnje o upotrebi respiratora koje je nabavila Srebrena malina. Pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, od jutros izuzimaju dokumentaciju koja se dovodi u vezu sa respiratorima koje je nabavila firma Srebrena malina. Izuzimanje dokumentacije vrši se na tri lokacije u Sarajevu i još nije završeno.

Nalog za izuzimanje brojne dokumentacije rađen je po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u vezi s respiratorima koji su nabavljeni posredstvom firme Srebrena malina.

– Te naredbe odnose se na privremeno oduzimanje predmeta koji su traženi tim predmetima. Naredbe se sprovode na tri lokacije na području Kantona Sarajevo i s realizacijom istih je započeto u osam sati – naveo je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Pripadnici SIPA-e još su u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite. Potvrdila je to glasnogovornica ove institucije Majda Kovač.

– Od jutros u Federalnoj upravi civilne zaštite nalaze se pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji izuzimaju dokumentaciju po nalogu kantonalnog tužioca. Federalna uprava civilne zaštite dala je svu potrebnu dokumentaciju i stojimo na usluzi da sve ono što bude potrebno da na uvid – izjavila je Kovač.

Nezvanično, uz dokumentaciju u prostorijama Verifikacione laboratorije Verlab izuzeta je i kompjuterska oprema. Istovremeno, pripadnici SIPA-e izuzimaju dokumentaciju i u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Tokom dana pojavile su se informacija kako respiratori ACM812A nisu prouzrokovali smrt nijednog kovid bolesnika.

Demantovali su to iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, čiji su inspektori dva dana ranije vršili inspekcijski nadzor u Kliničkom centru.

Podsjećamo, ovim aktivnostima brojnih federalnih i kantonalnih službi prethodilo je navodno pismo ljekara, a u vezi s korištenjam respiratora koji su korišteni u liječenju kovid pacijenata.

federalna.ba

RH Saloni Živinice