12 Aprila, 2021 6:28 AM
Zovko Mobility

Niko ne zna kada će blizu 430.000 penzionera u FBiH dočekati vakcine

Prioritetnije su vakcine, nego usklađivanje penzija, za koje zbog pada BDP, nema zakonskog osnova, kazao je u Fojnici direktor PIO Zijad Krnjić članovima Skupštine Saveza penzionera/umirovljenika FBiH. A kada će blizu 430.000 penzionera u Federaciji dočekati vakcine, za sada niko ne zna. Jer, za njih vlast nema empatije, preče je osigurati novac za  paušale, odvojeni život, te bijeli hljeb funkcionera.

Pandemija koju je uzrokova Covid-19 posebno je utjecala na penzionere, među kojima najveći broj  njih prima minimalnu penziju, nedovoljnu za iole održiv život. Istovremeno, onemogućen im pristup neophodnim zdravstvenim uslugama zbog čega su na redovnoj Skupštini, održanoj u skladu sa epidemiološkim mjerama, istakli svoje zahtjeve.

„Nemamo puno tih zahtjeva, sve se radi oko usklađivanja penzija, čak i razmatramo povećanje penzija, da bismo koliko-toliko ublažili silna poskupljenja, a pogotovo vezano za ovu famoznu korpu koja je 2000 hiljade, zatim o zdravstvenom osiguranju“, navodi Jakub Belkić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera/umirovljenika FBiH.

Međutim, usklađivanja penzija, za koje bi samo na nivou od 3% trebalo 70 miliona maraka, zavisi od  rasta bruto domaćeg proizvoda i cijena troškova života. Ovaj prvi uvjet ne ide naruku penzionerima jer  je u padu, a  drugi u drastičnom porastu, pa će penzije morati pričekati, ništa manje nego –  imunizaciju stanovništva.

„Nema zakonskog osnova za to. Međutim, razgovarat će se o tome tokom godine, sad je i penzionerima i društvu prioritenije pitanje rješavanje krize sa epidemijom, vakcina i slično“, ističe Krnjić.

O vakcinama je neko trebao da misli na vrijeme, upozorava Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza za PIO/MIO FBiH.

Zbog drastičnog rasta životnih troškova, nemogućnosti liječenja i malih penzija, kažu, očigledan je rast broja umrlih, pa je tako  samo u Tuzli 138 više umrlih penzionera nego u godini prije pandemije. Za njih novca nema, ali zato, kažu, ima za brojne marifetluke parlamentaraca ili zvaničnika na svim nivoima, baš kao da oni nikada neće otići u penziju.

„Imate vi još osim nas penzionera ugroženih ljudi u BiH koliko hoćete, ali izgleda da oni za za to naročito ne brinu“, kaže Jakub Belkić, predsjednik Skupštine Saveza.

No, oni će, umjesto usklađivanja penzija sa rastom troškova života, ipak morati čekati vakcine.  Ako država nastavi ovako sa njihovom nabavkom, mnogi penzioneri neće dočekati ni jedno ni drugo.

federalna.ba

RH Saloni Živinice