12 Aprila, 2021 5:31 AM
Zovko Mobility

Pozdravljena odluka Macrona da oda poštu borcu za nezavisnost Alžira

Alžir je danas pozdravio priznanje Francuske da su njeni vojnici mučili i ubili ključnu ličnost u borbi Alžira za nezavisnost Alija Boumendjela, a što je onda zataškano.

“Alžir je sa zadovoljstvom primio vijest o priznanju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovoj odluci da oda poštu borcu i mučeniku Aliju Boumendjelu”, javila je televizija, pozivajući se na zvanično saopštenje.

Macron se sastao sa unucima Boumendjele početkom sedmice i priznao “u ime Francuske” da je ovaj advokat bio priveden, mučen i ubijen u Alžiru 23. marta 1957. godine.

Francuske vlasti ranije su tvrdile da je Boumendjela izvršio samoubistvo dok je bio u zatvoru, što je njegova udovica demantovala do svoje smrti u augustu prošle godine.

“Potez Macrona da prizna ubistvo predstavlja dio opštih napora i dobrih namjera i želje da se ojača dijalog Alžira i Francuske u vezi sa periodom kolonijalizma”, navodi se u saopštenju.

Isti izvor ističe da tom incijativom Alžir i Francuska mogu da krenu naprijed i izgrade stabilne i miroljubive odnose, te ostvare istinsko pomirenje i mnoge oblike saradnje.

“Ovi potezi nikako ne znače brisanje bolne historije koja je ostavila trajne ožiljke na tijelu Alžira”, navodi se u saopštenju.

Macron, prvi predsjednik Francuske rođen nakon doba kolonijalizma, načinio je nekoliko koraka bez presedana u procesu suočavanja sa brutalnom borbom Francuske da zadrži kontrolu nad Alžirom, svojom kolonijom koja je dobila nezavisnost 1962. godine.

Macron je 2018. godine priznao da je Francuska osmislila sistem koji je pomagao mučenja tokom rata, kao i da je francuski matematičar Moris Odin, komunista i zagovornik nezavisnosti, mučen i ubijen, takođe, u Alžiru, podsjeća AFP.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice